04 / 05 / 2024

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

Konut alım satımlarında yeni dönem başlıyor. Bu kapsamda artık alım ve satım işlemleri noterlerde de yapılacak.



“BÜROKRASİ AZALACAK”

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve tapu işlemlerinde noterlerin de işlem yapabilmesinin bürokrasiyi azaltacağına vurgu yaptı. Kiraz, tapu memurları taarfından görülebilen bütün bilgilerin noterlerin görmesi durumunda problem yaşanmayacağına ve satışın yapılabileceğine fakat eksik bilgiler bulunuyorsa bu durumun alıcı açısından gelecekte sorun teşkil edebileceğine dikkat çekti. 

ÇOK BÜYÜK FARK YOK

Kiraz, Noter ile tapu daireleri tarafından yapılan işlemler arasında çok büyük farkların bulunmadığını dile getirdi ve tapu memuru neye dikkat ediyorsa noterinde ona dikkat edeceğini ifade etti. 

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!

Noterliklerin de kişinin akli melekelerinin yerinde olup olmadığına ve kişinin dolandırılıp dolandırılmadığı konularında dikkatli olacağını belirten Ali Güvenç Kiraz, yeni sistemle beraber tapu nezdindeki işlemlerin ciddi oranda düşürülmesine imkan sağlanacağını belirtti. 

Kiraz, tescilin tapu müdürlüğünde olacağını aktararak, noter tarafından yapılan işlemde hata ya da eksiklik olması durumunda tapu bu işleminin tescil edilmeyeceğini, sağlık raporu, şerhler vb. durumların kontrol edilerek buna göre tescil edilip edilmeyeceğini söyledi. 

“TAPU MEMURU GİBİ İLETLEMELERİ LAZIM”

Kiraz, tapu memurunun tapuda, beyan ve şerh bulunması durumunda alıcıya her şeyi aktardığının altını çizerek, noterliklere bu beyan ve şerhleri görme yetkisinin tanınıp tanınmayacağının net olmadığını dile getirdi. Tapu memurunun kişiye söylediklerini noter memuru da aktarabilecekse o zaman sorun olmayacağını, alan kişide sorumluluk olacağını vurguladı. 


Geri Dön