Konut alımında yeni dönem başlıyor!
Nurettin Canikli, konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti. Canikli, yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alabileceği ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Canikli, yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alabileceği ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Faiz içermeyen finans unsurlarını geliştiriyoruz. Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete'ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" dedi.
Canikli, "Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık" diye devam etti.
"Ücretsiz konut diye bir uygulama söz konusu değil"
Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ'den ev imkanı sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinerek, bu kişilere bedava konut verilmeyeceğini söyledi.
Yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu belirten Canikli, "Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor, ama bedava konut yok. Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok." dedi.
Canikli, bu alanda Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından "gayrimenkul sertifikası" konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı, ki bu yatırımcı TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler, yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük, küçük herkes alabilecek. Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde 'cek-cak' yok. Biz, kararı aldıktan, uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz."
AA
Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Faiz içermeyen finans unsurlarını geliştiriyoruz. Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete'ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" dedi.
"UCUZ MODELLER HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Canikli, "Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. '' dedi.
Yeni Akit
Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Hükümet inşaat sektöründe doping etkisi yapacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. "Gayrimenkul sertifikası"yla, markalı konut projelerinden 1 metrekare bile satın almak mümkün olacak. Konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını dile getiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" dedi.
Hisse senedi gibi
Düzenlemenin Resmi Gazete'ye gönderildiğini belirten Canikli, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu söyledi. Canikli, "Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir.
Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz.
Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde 'cek-cak' yok. Biz, kararı aldıktan, uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz" diye konuştu.
Yeni Asır
Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı
GAYRİMENKUL sektöründe bir yatırım aracı doğuyor. Uzun süredir beklenen gayrimenkul sertifikasında son aşamaya gelindiğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından ‘gayrimenkul sertifikası’ diye yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu açıkladı. Gayrimenkul sertifikası ile ‘bir konutun tamamını satın alamayan’ ya da ‘farklı projelere yatırım yapmak isteyen’ yatırımcılar konutları istedikleri metrekare büyüklüğünde satın alabilecek. Böylece küçük yatırımcılar da gayrimenkul sektöründeki gelirden pay alabilecek. 100 metrekare bir evi alamayan vatandaş evin 10 ya da 20 metrekaresine sahip olabilecek. Sertifika uygulamasının gayrimenkul sektörüne canlılık getireceğini belirten sektör temsilcileri tebliğin detaylarını bekliyor.
HERKES ALABİLİR
Gayrimenkul sertifikası uygulaması hakkında bilgi veren Canikli şunları söyledi: “Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı (TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler), yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük, küçük herkes alabilecek. Türkiye’de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var.”
BEKLENTİ KÖRFEZ’DEN
Canikli, sermayenin ve yatırımın tek başına yetmeyeceğini, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasının da son derece önemli olduğunu söyledi. Canikli, “Yatırım yapılabilecek araçların çeşidini artırıyoruz. Beklentimiz özellikle Körfez ülkelerinden, çünkü sermaye fazlalığı orada. O sermayenin de bazı hassasiyetleri var. Faiz ürünlerine yatırım yapmak istemiyorlar. Biz de faiz içermeyen finans unsurları üzerinde çalışıyoruz” dedi.
SURİYELİLERE BEDAVA KONUT YOK
CANİKLİ, Suriyeli sığınmacılara TOKİ’den ev imkanına ilişkin, “Bedava konut hiç kimseye yok. Vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor” dedi. Türkiye’de 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu anımsatan Canikli, “İşgücü piyasasının çok tercih etmediği alanlar var. Tıpkı 1960’lı yıllarda Almanların tercih etmediği ve bizim işçi olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz vasıtasıyla görülen işler gibi. Ekonomiye katkı sağlayacaklara vatandaşlık verilecek” dedi.
TEBLİĞİN SON HALİNİ BİLMİYORUZ
KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sertifikasının küçük yatırımcılar için önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. Ev almak için değil, eve yatırım yapmak isteyenler için sertifika sisteminin avantajlı olduğunu belirten Çelik, “Vatandaş bu proje güzel iyi de prim yapar diyor ama 100 metrekare alacak parası yok. İşte o zaman 10 metrekare 20 metrekare alıp proje bitince kârlılıktan payını alır. Bu sistemi desteklemekle birlikte endişemelerimiz de var. Şirket kimin ev alacağını bilmediği içinde elinde belli stok tutmalı. Bunlar sonra alınmayınca ihale ile satıp geliri sertifika sahiplerine verilmeli. Ancak bitmiş bir projede kısa sürede satışta evler değerini bulmaz. Yatırımcının zarar etmesi söz konusu değil. O zaman inşaat şirketi zararı karşılamak zorunda kalır. Bu durumda sistemin işlemesinde sorunlar çıkar. Tebliğin son halini bilmiyoruz” dedi.
TAKSİ TUTAMAYAN DOLMUŞA BİNECEK
İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sertifikasını dolmuşlara benzetti ve şunları söyledi: “Dolmuş sistemini düşünün. Taksi tutmak yerine insanlar birlikte bir araç tutuyor ve ortak ödüyor. Gayrimenkul sertifikasında da vatandaş tek başına ev alamıyor ama pay alıyor. Borsada, dövizde mutlu olmayan bir kesim var. Türk vatandaşı gayrimenkule yatırımı da seviyor. Bu nedenle bu sistemin olumlu olacağını düşünüyor. Sertifika konut sektörüne hareket getirecek.”
TİCARETİN DOĞASINA UYGUN OLMALI
SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Sertifika, gayrimenkul şirketleri için de vatandaş için de olumlu bir adım. Şirkete kaynak olacak, vatandaş da kârdan payını alacak. Daire fiyatlarının geldiği nokta ortada. Ev sahibi olamayan ama konuta yatırım yapmak isteyen bir kesim var. Bu kişiler 20-30-40 bin lira bir pay sahibi olacak. Bu noktada önemli olan tebliğin pazarın gerçekleri ile örtüşen bir şekilde çıkması. Aşırı risk algısı yerine ticaretin doğasına uygun bir uygulama bekliyoruz. Mesela sadece bitmiş evlere yatırım denirse bu uygulama ölü doğar” dedi. Yurtdışında sertifika sisteminin uygulandığını belirten Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye’de de kısa sürede benimseneceğini söyledi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yakında yayınlanacağını açıkladığı tebliğ hakkında daha önce verilen bilgilere göre sistem şöyle işleyecek:
- Gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcılar devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilecek.
- Sertifika bir metrekarelik bile olabilecek.
- Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek.
- Projeler prim yaptıkça, sertifikanın değeri artacak.
- Proje bittiğinde işlemden çekilecek.
- Bundan sonra sertifika sahipleri isterlerse sertifikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak.
- İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek.
- Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.
BANK ASYA İHALE SÜRECİ UZATILACAK
NURETTİN Canikli, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Asya Katılım Bankası AŞ hisselerinin bir kısmının satışına ilişkin bugün yapılacak ihaleye yönelik, “Şu an itibarıyla ihale süresinin uzatılması öngörülmüyor. İnşallah bu süreçte satış gerçekleşir ve alanlar tarafından ekonomiye kazandırılmış olur. Tahminimiz, beklentimiz ve temennimiz, satışın gerçekleşmesi yönünde” dedi. Tekliflerin dün alındığını, ihalenin ise bugün gerçekleştirileceğini hatırlatan Canikli, ihalede A grubu hisse satışının yapılacağını anlattı. Canikli, bu gruptaki hisseleri alanların banka yönetiminde söz sahibi olabileceğine işaret ederek, “A grubu hisselerin toplam hisseler içindeki oranı yüzde 40 civarında. Yüzde 20’nin üzerinde bir satış olduğu zaman A grubu hissede satış mümkün olabiliyor. A grubu hisselerden satışta olan yüzde 20’nin üzerinde olduğu için alan yüzde 51’i tümünde sağlamış oluyor” diye konuştu.
İHRACATÇIYA YEŞİL PASAPORT SINIRLI
CANİKLİ ihracatçıya, belirlenecek şartlar dahilinde verilmesi planlanan yeşil pasaporta (hususi pasaport) ilişkin ayrıntıların Bakanlar Kurulu’nda belirleneceğini kaydederek, söz konusu pasaportun hangi rakama kadar ihracat yapanlara verileceğinin henüz belirlenmediğini belirtti.
Hürriyet
Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Canikli, yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresinin satın alınabileceği ve bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alınacağını belirtti.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konutta, dairenin tamamının değil de belirli bir kısmının satılabileceği ya da alınacağını ve bunun için de sertifika uygulamasının başlatılacağını açıklayan Canikli şunları kaydetti: "Yatırımcının maliyetlerini azaltmak hedefimiz. Bu da harç ve damga vergilerinin kaldırılmasıyla sağlanıyor. Bu yıllık 750 milyon liralık kaynağın yatırımcıya aktarılması anlamına geliyor. Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık."
Faiz içermeyen finans unsurlarının geliştirildiğini ifade eden Canikli, Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete'ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.
"Kara paraya kapalıyız"
Yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi konusunda Canikli, "Kara parayı Türkiye'ye sokmayacağız. Onda kararlıyız. Kara paraya kapalıyız. Temiz parayı Türkiye'ye çekmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
Yeni Şafak
Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından "gayrimenkul sertifikası" konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirterek, "Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı, ki bu yatırımcı TOKİ, belediyeler, îller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler, yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük küçük herkes alabilecek. Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar" dedi. Canikli, Türkiye'de yatırım için her türlü kolaylığı sağladıklarını ve yatırımcının önünü açtıklarını vurgulayarak, sermayenin ve yatırımın tek başına yetmeyeceğini, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasınm da son derece önemli olduğunu söyledi.
Habertürk
Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanmak üzere olduğunu duyurduğu Gayrimenkul Sertifikalan Tebliği'nin sektöre hareketlilik getirmesi bekleniyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcılan Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, tebliğin sektörde sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Bireysel konut yatırımcısı açısından bakarsak, bir gayrimenkul projesinin getirişini beğenen ve ondan faydalanmak isteyen küçük yatırımcı için ideal bir çözüm. Bir daireye gücü yetmeyen küçük yatırıma buradan metrekarelik yatınm yapabilecek. Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcının önünü derdine düşmeden tebliğ hayata geçmeli. İleride yeni bir çözüm bulunabilir." ifadelerini kullandı.
TASARRUFA YÖNLENDİRECEK
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da gayrimenkul sertifikasının uygulanmasının zor olduğunu, uygulamanın SPK denetiminde ve bankalar aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi. Torun, düzenlemenin küçük yatınmcılan tasarrufa yönlendireceğini ifade ederek, "Daire alabilecek durumda olmayan vatandaşlanmız zamanla, alabildikleri metrekareye proje bittiğinde ekleme yaparak daire alabilecek. Mesela 50 metrekareye ulaştıysa aldığı sertifikalar kadar buna muadil bir daire alabilecek. Daha küçük metrekarede sertifika aldıysa ve kânndan faydalanmak istiyorsa proje bittiğinde sertifikayı satabilecek. Ancak bunun pratiği o kadar kolay değil." şeklinde konuştu.
DEVLET KONTROLÜNDE YAPILMALI
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise uzun süredir bekledikleri söz konusu tebliği "çok güzel ve müthiş bir gelişme" olarak değerlendirirken, tebliğ sayesinde küçük yatırımcıların güvenilir firmalardan sertifikalar alıp zamanla bu sertifikaları çoğaltarak istediğinde daire sahibi olabileceğini söyledi. Demir, "Ancak bunun devlet kontrolünde olması lazım. Bundan önce hatırlanacağı üzere konutzedeler oluşmuştu. Burada da gelir seviyesi düşük insanların bir ümit kapısı... Önüne gelen herkes bir belge hazırlayıp sahtekarlık yaparak dar gelirli vatandaşın hayalleriyle oynamamalı." dedi.
Zaman