23 / 11 / 2024
fuzul

Konut almanın tam zamanı!

Konut almanın tam zamanı!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım yaptığı açıklamada mevcut konutların yüzde 30-40 zararla satıldığını belirtti. Durbakayım, “Fiyat düşüşü duracak. Yani şu an konut almanın tam zamanı yazın bu satış rakamları olmayacaktır” şeklinde konuştu.




 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım yaptığı açıklamada mevcut konutların yüzde 30-40 zararla satıldığını belirtti. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, Nisan ayı itibarıyla ertelenen talebin harekete geçeceğini söyleyen Durbakayım, "Son bir yılda maliyetler yüzde 60-70 arttı. Şu anda mevcut konutlar yüzde 30-40 zararla satılıyor" dedi.

SEKTÖR AĞIR BEDEL ÖDEDİ


"Fiyat düşüşü sadece son 7-8 ayda gerçekleşen satışlarda yaşandı. Ancak bir projenin tamamlanması en az 36 ay sürer. Yani şu an alım zamanı diyebiliriz. Yazın ve yılsonunda bu rakamlar olmayacaktır" diye konuşan Durbakayım, inşaat sektörünün içinde bulunduğu süreçten tüm sektör oyuncularının acı bir reçete çıkaracağını söyledi.  Durbakayım, bu süreçten ayakta çıkabilen her markanın önümüzdeki dönemde yeni bir oluşum içine giren inşaat sektörünün temelini oluşturacağını belirtti.. Durbakayım, "Nitekim bu sürecin ilk adımı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un çabalarıyla atıldı. Kurum, sektörün ihtiyacı olan kanun ve yönetmelik çalışmalarını bilhassa STK'lardan olmak üzere her kesimden görüş alarak hayata geçirdi. Bizlerin de özeleştirimizi yaptığımız bu dönemi iyi değerlendirerek ülkemizin müteahhitlik sektöründen beklediği güven endeksi yüksek, nitelikli, nicelikli yerli ve milli üretime ağırlık veren bir politika ile istihdam seferberliğindeki öncülüğümüzü bırakmamamız lazım" diye konuştu. Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün önemli kriterleri yerine getirmeyen birtakım müteşebbisler nedeniyle birçok kez ağır bedeller ödediğini kaydetti.

 

BU İŞE BİR DİSİPLİN GETİRİLMELİ


Durbakayım, "İş tecrübesi olmayan, mali yapısı bozuk olan, mesleki etik kuralları hiçe sayan bir takım müteşebbislerin yıllar boyunca sektörde faaliyet göstermemesi gerektiğinin altını çizdik. Bu işe bir disiplin getirilmesini dillendirdik ve önerilerde bulunduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, detaylı bir çalışmadan sonra, bu sorunumuzu da çözdü" dedi.

MAĞDURİYET GİDERİLECEK


Müteahhitlerin sınıflandırılmasıyla birlikte sektörün bu günleri yaşamasına neden olan yapısal sorunların da ortadan kalkacağını dile getiren Nazmi Durbakayım, şu şekilde konuştu: "Önümüzdeki dönemde hayata geçecek projelerin devamlılığını garantiye alacak ve son tüketici açısından mağduriyetleri ortadan kaldıracak yeni bir sistemin çatısını oluşturmak için yasal düzenlemeler için detaylı bir rapor hazırlayıp bakanlığımıza sunduk. Gelecekteki projelerin uluslararası piyasalarda SPV (Special Purpose Vehicle) adı verilen iş ortaklığı veya ortak girişim benzeri 'işe özel geçici şirketler' altında geliştirilmesini öneriyoruz. Bu sistemde arsa sahipleri de bu şirketlere hissedar olacak ve proje finansmanının teminatı olarak da SPV şirketinin hisseleri finans şirketlerine (bankalara) rehin edilecek."

PROJELERİMİZE HIZ KESMEDEN DEVAM


Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, 2018 yılında başladıkları projeleri aksatmadan devam ettirdiklerini belirtti. Durbakayım, "Bu kapsamda 2018 yılında yaklaşık 2 milyar liralık proje değeri olan Evora  İzmir  projesinin çalışmasını bu yıl da devam ettiriyoruz. Projede 1.049 adet konut ve 35 adet ticari ünite yer alacak. Ayrıca projenin içinde 121 oda kapasiteli bir otel de yer alacak" şeklinde konuştu. Durbakayım, toplam değeri 5 milyar lirayı aşan 5 projeden biri olan Evora Denizli'deki ilk etap teslimlere de 2019'un ilk çeyreğinde başladıklarını belirtti.


Geri Dön