23 / 12 / 2024

Konut bankası kurulmalı!

Konut bankası kurulmalı!

Ahmet Akbalık, Türkiye gayrimenkul sektörünün ve özellikle konut pazarının son 10-15 yılda çok önemli bir büyüme kaydettiğini, bunda Emlak Konut GYO ve TOKİ gibi kurumların da lokomotif görevi üstlendiğini söyledi.



ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Türkiye gayrimenkul sektörünün ve özellikle konut pazarının son 10-15 yılda çok önemli bir büyüme kaydettiğini, bunda Emlak Konut GYO ve  TOKİ  gibi kurumların da lokomotif görevi üstlendiğini söyledi.


Bankaların bu ivmeye ayak uyduramadığını belirten Akbalık, “Önceliği kârlılık olan bankalar, uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadı. Mevcut koşulları ve pazardaki gelişmeleri odağına alan, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine yanıt veren bir konut finansmanı sistemi, hem nitelikli konut arzının artmasını sağlar hem de sektöre ülke ekonomisine önemli ivme kazandırır. Ülkemizde; devlet, finansal kuruluşlar, konut üreticileri ve hane halkı arasında dengeli bir modelin kurulması gerekiyor. Bu modelin de ancak devletin destekleyeceği, uzmanlaşmış, konut ihtisas bankasının kurulmasıyla gelişebileceğine inanıyoruz” dedi.


Bu modelin ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını belirten Akbalık, şöyle konuştu: “İhtisas bankası, tüketicilerin uzun vadeli borçlanma ihtiyacına paralel, Hazine’nin borçlanma oranlarına yakın seviyedeki faiz oranlarıyla tahvil ihraç ederek kaynak yaratacak ve sektörü finanse edecek. Böylelikle konut piyasasına, hazinenin borçlanma oranlarına yakın, uzun vadeli bir likidite olanağı sağlayabilecek.”


TÜKETİCİYİ HAREKETE GEÇİRİR

Akbalık, “Birçok ülkede, 10 yıllık borçlanmanın ortalama toplam maliyeti yüzde 10’lar civarındayken, ülkemizde yüzde 70’lere ulaştı. Son dönemde gayrimenkul geliştiricilerinin sunduğu finansman alternatifleri tercih edilir oldu. Oysa konut üreticileri, satışlardan elde ettikleri vadeli alacakları bu kurumlara devrederek, asıl işleri olan nitelikli konut üretimine daha çok odaklanabilir” dedi.


KAMPANYALAR ÇOK İYİ FIRSAT

GAYRİMENKULÜN uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu ve piyasasında orta ve uzun vadede bir risk görmediklerini söyleyen Ahmet Akbalık, “Emlak Konut GYO’nun, GYODER’in kampanyaları çok önemli fırsatlar, avantajlar sunuyor. Böyle bir dönemde cesaret gösterip, gayrimenkul piyasasında pozisyon alan yatırımcılar bu işten kârlı çıkacaktır” dedi.


Hürriyet 


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Konut kredilerinde yüzde 0.80’e çekilen faizin, kalıcı olarak daha da düşmesi için “Konut İhtisas Bankası” kurulması gerektiğini belirten Ahmet Akbalık, bu yolla kredi vadelerinin 10 yıllık süreden 30 yıla kadar uzayabileceğini ifade etti


Beyaz eşyadan kimyaya, tekstilden, elektroniğe yüzlerce farklı sektörü canlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine ciddi ivme katan gayrimenkul sektörü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faizi indirin” hamlesinin ardından farklı çözümlerle büyük oynuyor. 


Erdoğan’ın çıkışıyla, bankalar aylık oranları yüzde 1.10-1.20 aralığından bir anda yüzde 0.80’e kadar indirmişti. Öncesinde de, Emlak Konut, GYODER ve birçok gayrimenkul firması “Yüzde 0.70 faiz”le kampanya başlatmıştı. Tüm bu yaşananların sektörde önemli hareketlenmeye yol açtığını ifade eden Özak GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bu süreçte maalesef bankaların reel sektöre ayak uyduramadığını söyledi. Akbalık, “Bizimle aynı iştahta değiller. Uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadılar” dedi. 


Ticari bankaların ticari para kazanmak adına hareket imkanının sınırlı olduğunu anlatan Akbalık, bu noktada “Konut İhtisas Bankası” önerisine vurgu yaptı. 


Akbalık, şunları kaydetti: “Tüketicilere uygun faizle konut kredisi veren bir model geliştirmemiz gerek. Bu sistem, bir yandan nitelikli konut arzının artmasını sağlayacak. Diğer yandan da hem sektöre hem de büyüme anlamında ülke ekonomisine önemli bir kaldıraç olacak.” 


Yüzde 70’lık ağır yük


Akbalık’a göre söz konusu Konut İhtisas Bankası (KİB) modelinin devlet, bankalar, konut üreticileri ve vatandaş arasında dengeli bir ayak üzerine ‘dengeli bir şekilde’ oturtulması gerekiyor.


“Birçok batı ülkesinde, konut üzerindeki 10 yıllık borçlanmanın maliyeti yüzde 10. Türkiye’de yüzde 70’lere ulaşıyor” diyen Akbalık, “Bu noktada bizim de borçlanma vadelerini uzatarak, paranın maliyetini düşürmemiz gerekiyor. Bunun için de devletin desteği ve bu alandaki düzenlemeleri hayati öneme sahip” diye konuştu. 


Peki bu sistem nasıl çalışacak?


- Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek. 


- Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli (10-20-30 yıl) ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek.  


- ABD’de mortgage sistemini dört büyük kamu kurumu taşıyor. Hazine’nin toplam tahvil ihracının yaklaşık yüzde 70’lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor. Vadeler de 10-30 yıl arasında değişiyor.


Ev alan yabancı ‘elçimiz’ olur!


Yabancıya mülk satışının önemine vurgu yapan Ahmet Akbalık, “Bu adımın hızlanması sadece gayrimenkule değil, birçok sektöre katkı yapar. Türkiye’den mülk satın alan yabancı için en doğru tanımlama bana göre ‘daimi turist’ olur. Türkiye’den ev alacak, seyahat edecek, yaşamsal ihtiyaçları harcama yapacak, belki parasını Türk bankalarına yatıracak, Türkiye’deki evinden bahsederek gönüllü tanıtım elçiliğini yapacak. O yüzden bu konunun ihmal edilmemesi lazım” ifadelerini kullandı.


Milliyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gayrimenkulün büyümeye önemli katkı sağladığını söyleyen Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Akbalık, “Maalesef bankalar bizimle aynı iştahta değil” dedi. Akbalık, ‘Konut İhtisas Bankası’ kurulmasını önerdi


Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konut sektöründe son günlerde çok tartışılan faiz konusunda bir öneride bulundu. 'Konut İhtisas Bankası' kurulmasını isteyen Ahmet Akbalık, tüketicilere uygun faizle konut kredisi veren bir model geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Akbalık, "Bu sistem, bir yandan nitelikli konut arzının artmasını sağlayacak. Diğer yandan da hem sektöre hem de büyüme anlamında ülke ekonomisine önemli bir kaldıraç olacak" dedi. Akbalık'a göre, söz konusu banka modelinin devlet, bankalar, konut üreticileri ve vatandaş arasında dengeli bir ayak üzerine 'dengeli bir şekilde' oturtulması gerekiyor.


TAHVİL İHRAÇ EDEBİLİR

Sohbet toplantısı düzenleyen Ahmet Akbalık, bankanın kaynağının nasıl sağlanacağına ilişkin olarak da şunları söyledi: "Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek. Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek." Yurtdışındaki köklü emlak pazarlarında bu sistemin varlığını da örneklendiren Akbalık, "ABD'de devasa mortgage sistemini taşıyan dört büyük kamu kurumu var. Hazine'nin toplam tahvil ihracının yaklaşık yüzde 70'lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor. Üstelik vadeler de 10-30 yıl arasında değişiyor" diye konuştu.


BANKALAR AYAK UYDURAMADI

Ekonomik büyümenin lokomotif sektörlerinden birinin gayrimenkul olduğunu söyleyen Akbalık, özellikte TOKİ ve Emlak Konut'un bu süreçte ciddi görev üstlendiğine dikkat çekti. Akbalık, "Bu süreçte maalesef bankalar reel sektöre ayak uyduramadı. Bizimle aynı iştahta değiller. Uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadılar" dedi.


TÜRKİYE'DEN MÜLK ALAN GÖNÜLLÜ ELÇİMİZ OLUR

Yabancıya mülk satışıyla ilgili gelişmeler hakkında da konuşan Akbalık, "Türkiye'den mülk satın alan yabancı için en doğru tanımlama bana göre 'daimi turist' olur. Türkiye'den ev alacak, seyahat edecek, yaşamsal ihtiyaçları için harcama yapacak. Türkiye'deki evinden bahsederek gönüllü tanıtım elçiliğini yapacak" dedi.


KONUT FAİZLERİ DÜŞTÜ

Türk bankalarının konut faizini yüzde 1'in altına çekmesinin önemli ancak yeterli olmayan bir adım olduğunu söyleyen Akbalık, ilk yarıda Türk bankacılık sektöründeki yüzde 40'lık kâr artışına gönderme yaptı ve şunları söyledi: "Bankacılık sektörü her geçen gün kârlarını katlarken reel sektör kan kaybediyor." 


FİNANSAL SORUMLULUK 

Konut alıcısının yüksek kredi faizi nedeniyle alımlarını erteleyebildiğini söyleyen Akbalık, "Bu durum, bize uzmanlık alanımız olmayan finans konusunda bir sorumluluk yüklüyor. İhtisas bankası kurulursa, konut satışından sağladığımız vadeli alacakları bu kurumlara devrederiz" dedi.


Vatan


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Gayrimenkulün büyümeye önemli katkı sağladığını söyleyen Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Akbalık, “Maalesef bankalar bizimle aynı iştahta değil” dedi. Akbalık, ‘Konut İhtisas Bankası’ kurulmasını önerdi.


Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konut sektöründe son günlerde çok tartışılan faiz konusunda bir öneride bulundu. 'Konut İhtisas Bankası' kurulmasını isteyen Ahmet Akbalık, tüketicilere uygun faizle konut kredisi veren bir model geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Akbalık, "Bu sistem, bir yandan nitelikli konut arzının artmasını sağlayacak. Diğer yandan da hem sektöre hem de büyüme anlamında ülke ekonomisine önemli bir kaldıraç olacak" dedi. Akbalık'a göre, söz konusu banka modelinin devlet, bankalar, konut üreticileri ve vatandaş arasında dengeli bir ayak üzerine 'dengeli bir şekilde' oturtulması gerekiyor.


TAHVİL İHRAÇ EDEBİLİR

Sohbet toplantısı düzenleyen Ahmet Akbalık, bankanın kaynağının nasıl sağlanacağına ilişkin olarak da şunları söyledi: "Konutbank, Hazine ihalelerindeki borçlanma oranlarına yakın seviyede bir faizle tahvil ihraç edecek. Bu tahvil geliri, vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizle konut kredisi olarak geri dönecek." Yurtdışındaki köklü emlak pazarlarında bu sistemin varlığını da örneklendiren Akbalık, "ABD'de devasa mortgage sistemini taşıyan dört büyük kamu kurumu var. Hazine'nin toplam tahvil ihracının yaklaşık yüzde 70'lik bölümü, bu kurumlar tarafından, konut finansmanı için kullandırılıyor. Üstelik vadeler de 10-30 yıl arasında değişiyor" diye konuştu.


BANKALAR AYAK UYDURAMADI

Ekonomik büyümenin lokomotif sektörlerinden birinin gayrimenkul olduğunu söyleyen Akbalık, özellikte TOKİ ve Emlak Konut'un bu süreçte ciddi görev üstlendiğine dikkat çekti. Akbalık, "Bu süreçte maalesef bankalar reel sektöre ayak uyduramadı. Bizimle aynı iştahta değiller. Uzun vadeli, uygun faizli konut finansmanı konusunda, gayrimenkul sektörünü destekleyecek zemini oluşturamadılar" dedi.


TÜRKİYE'DEN MÜLK ALAN GÖNÜLLÜ ELÇİMİZ OLUR

Yabancıya mülk satışıyla ilgili gelişmeler hakkında da konuşan Akbalık, "Türkiye'den mülk satın alan yabancı için en doğru tanımlama bana göre 'daimi turist' olur. Türkiye'den ev alacak, seyahat edecek, yaşamsal ihtiyaçları için harcama yapacak. Türkiye'deki evinden bahsederek gönüllü tanıtım elçiliğini yapacak" dedi.


KONUT FAİZLERİ DÜŞTÜ

Türk bankalarının konut faizini yüzde 1'in altına çekmesinin önemli ancak yeterli olmayan bir adım olduğunu söyleyen Akbalık, ilk yarıda Türk bankacılık sektöründeki yüzde 40'lık kâr artışına gönderme yaptı ve şunları söyledi: "Bankacılık sektörü her geçen gün kârlarını katlarken reel sektör kan kaybediyor."


FİNANSAL SORUMLULUK

Konut alıcısının yüksek kredi faizi nedeniyle alımlarını erteleyebildiğini söyleyen Akbalık, "Bu durum, bize uzmanlık alanımız olmayan finans konusunda bir sorumluluk yüklüyor. İhtisas bankası kurulursa, konut satışından sağladığımız vadeli alacakları bu kurumlara devrederiz" dedi.



Sabah


Geri Dön