24 / 11 / 2024

Konut devi Deutsche Wohnen’a hukuk tokadı!

Konut devi Deutsche Wohnen’a hukuk tokadı!

Ekonomi Mühendisi Mehmet Y., konut devi Deutsche Wohnen’a ev kiralamak için başvurdu, reddedildi. Başvuruyu Alman bir isimle yeniden yaptı ve başvurusuna olumlu yanıt aldı. Irkçı şirkete ise ceza kesildi.




Almanya Berlin'de yaşayan Ekonomi Mühendisi Mehmet Y. (35), Türk olduğu için kendisine konut kiralamayan konut devi Deutsche Wohnen'i 3 bin Euro para cezasına mahkum ettirdi. Sabah'tan Murat Tosun'un haberine göre, 9 Ekim 2018'de gerçek adıyla ev için müracaat eden Mehmet Y.'ye bir gün sonra ret cevabı geldi. Türk mühendis ret cevabından hemen sonra uydurma bir Alman adıyla müracaat etti ve bir gün sonra bu defa olumlu yanıt aldı.

İKİNCİDE DE VERMEDİLER

Mühendis MEHMET Y., şirketin bu yanıtı üzerine başvurduğu ayrımcılıkla mücadele dairesi tarafından Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu'na (TBB) yönlendirildi. TBB ise durumu avukat üzerinden takibe aldı. Mehmet Y., şirkete başka bir konut için başvurdu ve yine ret cevabı aldı. Kendisinden sonra başvuran Alman arkadaşına konut verilince davacı olan Mehmet Y., "Böyle bir ayrımcılık insanın onuruna dokunuyor" diye konuştu.
Konut devi Deutsche Wohnen’a hukuk tokadı!

GÜVENİMİ YİTİRİRDİM

BİRÇOK göçmenin uğradığı ayrımcılığı ispat edemediğini veya sonuç alacağına inanmadığını dile getiren Mehmet Y., "Ben pes etmedim. Elimdeki yüzde yüz sağlam delille şikayetçi oldum. Mahkemeyi bu kadar sağlam delile rağmen kaybetseydim, bu ülkeye karşı tamamen güvenimi yitirecektim" şeklinde konuştu. İdare Mahkemesi GZ: 203 C 31/19 dosya numaralı kararında şirketi 3 bin Euro tazminat cezasına çarptırdı.

102'NCİ BAŞVURUDA İŞ BULDU

TÜRK mühendis Mehmet Y. sadece konut ararken değil, iş ararken de birçok yabancının ayrımcılığa uğradığını dile getirerek, "Üniversiteyi 1,5 not ortalamasıyla bitirmeme rağmen ancak 102'nci iş başvurusunda kabul edildim. Makine mühendisi olup oto tamirciliğine başlayanlar var. Ben yine de herkese pes etmemelerini ve karşılaştıkları ayrımcılığı bildirmelerini tavsiye ediyorum." dedi.

AYRIMCILIK HER ALANDA VAR

TBB adına mahkemede süreci takip eden Remzi Uyguner ayrımcılıkta kanıtın zor olduğunu söyledi. Uyguner, "Ayrımcılıkla Mücadele Yasası (AGG) ayrımcılığı yasaklamakta ve ayrımcılığa karşı mücadelede bireylere bazı haklar tanımaktadır. Bu çerçevede örneğin ispat yükümlülüğü ters çevrilmektedir. Bir birey ayrımcılığa uğradığını inandırıcı delillerle ortaya koyduğu taktirde, karşı taraf ayrımcılık yapmadığını ispatlamakla yükümlü" şeklinde konuştu.


Geri Dön