28 / 04 / 2024

Konut emlak vergisi 2018!

Konut emlak vergisi 2018!

Konut sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu emlak vergisi için ödemeler 1 Mart'ta başlıyor. Peki, konut emlak vergisi 2018 ne kadar?



Konutu olan (vergiden muaf olanlar hariç) herkes bu konutu için emlak vergisi ödemekle mükellef oluyor. Kanunen ancak 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip geliri olmayan işsiz, emekli, gazi, ev hanımı, engelli ile şehitlerin dul ve yetimleri muaf olabiliyor.

 

Emlak vergisi mükellefleri, ödemelerini iki eşit taksit halinde yapabiliyor. Konut emlak vergisi, taşınmazın rayiç değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehirde vergi zamlı olarak tahsil ediliyor.

 

Konut emlak vergisi oranları 2018
Büyükşehirde      binde 2
Normal yörede     binde 1

 

Örnek hesaplama
Konut değeri: 200 bin TL
Büyükşehirde ödenecek vergi: 400 TL
Normal yörede: 200 TL

 

Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi  

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf oluyor.

 

Örnek hesaplama
Konutun değeri: 200 bin TL
Muaf olacak kısım: 50 bin TL

 

Emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. Konut emlak vergisi 2. taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön