29 / 04 / 2024

Konut en geç ne zaman teslim edilir?

Konut en geç ne zaman teslim edilir?

Konut alım satım işlemlerinde en çok merak edilen hususlardan biri ise konut teslimleri olarak karşımıza çıkıyor. Konut teslimleri, konutun alındığı şartlara göre değişkenlik gösteriyor. Peki, konut en geç ne zaman teslim edilir?



Konut en geç ne zaman teslim edilir?

Konut alım satım işlemlerinde en çok merak edilen hususlardan biri ise konut teslimleri olarak karşımıza çıkıyor. Konut teslimleri, konutun alındığı şartlara ve sözleşmelere göre değişkenlik gösteriyor.


Örneğin, inşaat çalışmaları çoktan bitmiş, içerisinde oturuma izin verilmiş bir binadan konut alınmış ise, konutun hemen teslim edilmesi gerekiyor.


Ancak bu konut kullanımda ise, örneğin içerisinde bir kiracı varsa, yeni malikin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması halinde konutu teslim alarak, içerisinde oturuma başlayabiliyor.


Satın alınan konutun henüz inşaat çalışmalarının bitmediğini veya hiç başlanmadığını farz edelim. Ön ödemeli konut satışlarında, proje sahibi firmanın konutu belli bir süre içerisinde teslim etmesi gerekiyor. 


Bilindiği üzere ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeler oluyor. Bu sözleşmeyi imzalayan tüketiciye konutun en geç 3 sene içerisinde teslim edilmesi gerekiyor.


Tüketici kanunu konut teslimleri ile ilgili esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Konutun teslimi

"MADDE 44 – (1) Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez. 


Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılır."


Ön ödemeli konut satışı ön bilgilendirme formu nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön