05 / 05 / 2024

Konut Fiyat Endeksi nedir? KFE ne demek?

Konut Fiyat Endeksi nedir? KFE ne demek?

Merkez Bankası'nın düzenli olarak açıkladığı verilerden biri olan Konut Fiyat Endeksi ne demek? KFE nasıl hesaplanır? Yeni Konut Fiyat Endeksi ne demek? YKFE nasıl hesaplanır?



Merkez Bankası çeşitli istatistiksel yöntemlerle endeksler oluşturarak ekonomik verilerdeki değişimi analiz etmektedir. Bu endekslerden biri de konut sektöründeki fiyat değişimlerini görmemizi sağlayan endeksler. 


KONUT FİYAT ENDEKSİ (KFE) NEDİR?


Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerinin takip edilmesine yönelik, ülke genelini kapsayan bir endeks hesaplamasıdır. 


Konut Fiyat Endeksi’nin (KFE) hesaplanmasında, yapım yılına bakılmaksızın, satışa konu olan tüm konutlara ilişkin fiyat verileri kullanılmaktadır. 


Çalışmada kullanılan veriler, konut kredisi kullandıran bankalar tarafından, bireysel konut kredisi kullandırılması aşamasında hazırlanan değerleme raporlarından derlenmektedir. 


KFE’nin üretilmesinde, heterojen yapıda olan konut piyasası için belirli bir fiyat değişim ölçütü oluşturabilmek amacıyla “Tabakalanmış Ortanca Fiyat Yöntemi” uygulanmaktadır. 


Tabakalanmış Ortanca Fiyat Yöntemi, benzer özellikteki konutların gruplandırılarak görece homojen tabakaların oluşturulması ve her bir tabaka için hesaplanan ortanca birim fiyatın ağırlıklandırılmasıyla genel fiyat endeksine ulaşıldığı yöntemdir. 


TÜRKİYE KONUT FİYAT ENDEKSİ NE DEMEK?


Ülke geneli için hesaplanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) için tüm değerleme raporları ile yine ülke genelini temsil etmek üzere hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (TYKFE) verileri kullanılmaktadır. 


TÜRKİYE YENİ KONUTLAR FİYAT ENDEKSİ (TYKFE) NEDİR?


Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (TYKFE), Türkiye genelini temsil etmek üzere, yapım yılı içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl olan konutlara ait verilerden hesaplanan fiyat endeksidir. 





Geri Dön