29 / 04 / 2024

Konut fiyat endeksine göre metrekare değeri 1.309 TL oldu!

Konut fiyat endeksine göre metrekare değeri 1.309 TL oldu!

2013 Aralık ayı dönemine ait konut fiyat endeksi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Verilere göre 2013 yılı Aralık ayında metrekaresi 1.309,04 TL olarak tespit edildi...



Konut fiyat endeksine göre metrekare değeri 1.309 TL oldu!


2013 Aralık ayı dönemine ait konut fiyat endeksi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Peki konut fiyat endeksi nedir?


Konut fiyat endeksi..

Konut Fiyat Endeksine İlişkin Yöntemsel Açıklamalara göre; Konut Fiyat Endeksinin hesaplanmasında, yapım yılına bakılmaksızın, satışa konu olan tüm konutlara ilişkin fiyat verileri kullanılıyor.


Konut piyasasında konutun gerçek fiyatı satışın gerçekleşmesi ile oluşması nedeni ile, söz konusu gerçek fiyatı temsil etmek üzere, bireysel konut kredisi talebiyle kredi veren kuruluşlara yapılan başvurular sırasında düzenlenen değerleme raporlarındaki konut değerleri kullanılıyor.


Satışın gerçekleşerek kredinin kullandırılması şartı aranmamakta, değerlemesi yapılan tüm konutlar kapsama dahil ediliyor. Ülke geneli için hesaplanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi için tüm değerleme raporları, yine ülke genelini temsil etmek üzere hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi için yapım yılı içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl olan konutlara ait değerleme raporları kullanılıyor.


Konut fiyat endeksi, konut fiyatlarının temel yıla göre değişimini gösteren 2010=100 temel yıllı KFE, Zincirleme Laspeyres yöntemi kullanılarak hesaplanıyor.


Yapılan hesaplamalara göre; söz konusu endeks Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,70 oranında artarak 146,37 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,81 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,97 oranında arttı. 


Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2012 yılı Aralık ayında metrekaresi 1.157,23 TL iken 2013 yılı Aralık ayında metrekaresi 1.309,04 TL olarak tespit edildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan konut fiyat endeksi tabloları aşağıda yer alıyor. 


Tablo 1. Türkiye Konut Fiyat Endeksi

Konut fiyat endeksine göre metrekare değeri 1.309 TL oldu!


Tablo 2. Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi

Konut fiyat endeksine göre metrekare değeri 1.309 TL oldu!


Konut fiyat endeksi verisinin kaynağı nedir?

Çalışmada kullanılan veriler, konut kredisi kullandıran bankalar tarafından, bireysel konut kredisi kullandırılması aşamasında hazırlanan değerleme raporlarından derleniyor. Konut kredilerine temel oluşturan değerleme raporları gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından düzenleniyor.



Geri Dön