Sektörel

Konut fiyatları 2024’te dibi gördü: Yatırımcılar endişeli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre, Türkiye’deki konut fiyatlarında 2024 senesinde reel olarak önemli düşüş görüldü. Konut fiyatlarında yaşanan gerileme, 2018 yılında yaşanan düşüşü de geçerek yüzde 14,7 seviyesine indi.

Konut piyasasında satışlar devam etse de konut fiyatları reel olarak düşmeye devam ediyor. Yatırımcılar konut fiyatlarının yönünü yakından takip ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün Eylül ayı Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında artış gösteren Konut Fiyat Endeksi, bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 oranında yükseldi. Reel olarak ise  yüzde 14,7 oranında geriledi.

2023’TE ZİRVEYE ULAŞMIŞTI

finanshub.com’un haberine göre, Konut Fiyat Endeksi geriye doğru incelendiğinde, konut fiyatları 2018’deki reel düşüşten sonra toparlanmaya başladı. 2023 yılına kadar sürekli yükselen konut fiyatları yüzde 59 ile zirveye ulaşmıştı. Ancak 2024 ile birlikte yaşanan ekonomik sorunlar, yüksek kredi faizleri ve azalan talep nedeniyle konut fiyatları yeniden gerileme sürecine girdi.

YATIRIMCININ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR!

Konut fiyatlarındaki bu reel düşüş, yatırımcıları ve ev sahibi olmayı planlayanları endişelendirirken, sektör temsilcileri piyasanın durgunluğa dikkat çekiyor.

Uzmanlar göre konut fiyatlarındaki gerilemenin nedeni, ülkedeki ekonomik sorunların aşılamaması ve yüksek enflasyonla birlikte faiz oranlarının artması olarak gösteriliyor. Yatırımcının yüksek mevduat faizlerini nedeniyle parasını bankada tutması da sektörün canlanması önünde büyük bir engel olarak duruyor. Konut sektöründe yaşanan bu durumun önümüzdeki süreçte nasıl seyredeceği ise merak konusu.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE SON DURUM

Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere üç büyük şehirde Konut Fiyat Endeksi değişimi, eylülde bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 1,2, Ankara'da yüzde 2,2 ve İzmir'de yüzde 0,8 artış gösterdi.

Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 23,4, Ankara'da yüzde 30,4 ve İzmir’de yüzde 23,1 yükseldi.

Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da konut fiyatlarındaki artış üç büyük şehri geride bıraktı

Konut satışları yüzde 37,3 arttı! 2024 Eylül’de 140 bin 919 konut satıldı!

Boş ev vergisi nasıl olmalı? Ünlü ekonomistten öneri geldi! Konut yatırımını uzun vadede caydırmayacak çözüm lazım!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Yedisu Fayı'na dikkat çekti: Daha yıkıcı deprem oluşturacak faylardan!