28 / 04 / 2024

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarını kaleme aldı. Hızalan yazısında diğer ülkelerde konut fiyatları ne durumda olduğunu da yazdı. İşte Hızalan'ın o yazısı...



İngiltere
İngiltere’de 2 yıllık tarihi yükselişlerin ardından konut fiyatlarındaki ivme bir miktar yavaşlamış görünüyor.
Pandemi uygulamaları kapsamında 2020 ve 2021 Temmuz ayları arasında 500 bin pound tutarına kadar olan konut satışlarında damga vergisi muafiyeti uygulanan ülkede, Londra merkezli gayrimenkul danışmanlarına göre konut fiyatları ekonomiden kopuk olarak hızla yükseldi.

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

İngiltere Merkez Bankası geçen aylarda faizleri tam 5 kez artırırken devamının da gelmesi bekleniyor.
Gayrimenkul uzmanlarına göre atılan bu adımlar emlak piyasasını yılın kalanında bir miktar soğutabilir. Arz tarafının düzelmesi ve arayışta olanların seyri ise uzun dönemde belirleyici olabilir.
Yeni konut izinleri son 2 yılın en düşük seviyesinde. Alıma dönük başvurular da Mayıs’ta 8 ayın ardından geriledi.
Emlak uzmanlarına göre, insanların genel ekonomi hakkında kötümser olduğunu ve özellikle savaşın yaşam maliyetlerini olumsuz etkilemesinin düşüncelerini etkilediğini söylüyor.
İngiltere Merkez Bankası konut kredilerinin geri ödenebilirliğine yönelik stres testlerini Ağustos itibarı ile rafa kaldırırken, bu durumun konut arayışındakilerin imkanları olmayan hedeflere yönelmeleri ile yeni riskler doğurabileceğine dikkat çekiliyor.
 


Geri Dön