27 / 04 / 2024

Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

İzmir Emlak Komisyoncuları Oda başkanı Mesut Güleroğlu ve İzmir'de inşaat ve emlak sektöründe çalışmalar sürdüren Kaan Altındağ, sektöre ilişkin konuştu. Altındağ, gelecek yıl konut fiyatlarında çok büyük fiyat yükselişlerinin vatandaşları beklediğine vurgu yaptı.



İngiltere merkezli emlak şirketi Knight Frank'ın hazırladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi, Türkiye için çarpıcı sonuçlar yayınladı. Odatvcom'dan Gamze İşler'in haberine göre; 55 ülke ve 150 şehri kapsayan araştırmada dünyada son bir senede ev fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 şehirden üçü Türkiye'den oldu.  İzmir  ise yüzde 30'luk yükselişle dünya ikincisi oldu.

Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

İzmir Emlak Komisyoncuları Oda başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'deki ev fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

İzmir'deki ev fiyatlarının yükselmesinde bir çok etken bulunduğunu vurgulayan Güleroğlu, şöyle konuştu:

"Bunlardan birincisi koronavirüs pandemisinin başlamasıyla İzmir aşılamada öncü şehirlerden biri oldu. Bu da şehrin çok fazla göç almasını sağladı. İkinci etken İzmir diğer şehirlere göre daha ucuz kalmıştı. Bu arz, talebi karşılayamayınca fiyatlarda ikinci kez artış oldu. Üçüncü ve en önemli etken ise İzmir'in yaşadığı büyük deprem... Bu depremde yıkılan binalarda yaşayan vatandaşlar kiralık dairelere taşınmak zorunda kaldı. Deprem sonrası Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde hala onlarca yıkılmayı bekleyen bina var. Talep artınca kiralar da yükseldi. Dördüncü etken ise yüz yüze eğitim... Öğrenciler İzmir'e gelince oturulacak konut kalmadı... Fiyatlar daha da yükseldi. Yeni bina üretilmemesi nedeniyle şu anda arzın talebi karşılayamamasından dolayı böyle bir sıkıntımız var."

 Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

Döviz kurundaki yükselişin inşaat maliyetlerini artırdığı, bunun da yeni konut stoğunu azalttığını dile getiren Güleroğlu, "Biz demirin kilosunu önceden 7 bin 300 TL'den alırken "Çok yüksek fiyat" diyorduk. Bugün 13 bin TL'ye kadar çıktı. İnşaat maliyetleri de yükselince küçük ölçekli inşaatlar müteahhitler tarafından durduruldu. Büyük firmalar inşaatlarına devam etmeye çalışıyor. Bu firmaların aldıkları beton, alüminyum gibi ürünler döviz kurlarına bağlı olduğu için fiyatlar yükseliyor" diye konuştu.

TOKİ'DEN 77 MİLYON LİRALIK İHALE

Güleroğlu, yaklaşık dört ay Çeşme'de TOKİ'ye ait bir arsanın satışldığını bu satışta ilginç satış rakamlarının olduğunu belirtti. Güleroğlu, o ihaleyle ilgili şunları söyledi:

"Çeşme Ilıca'da 3 - 4 dönüm arsaların TOKİ'nin tahmin bedeline göre 22 milyon TL'ydi. Bu arsalar 77 milyon TL'ye alıcı buldu."

Geçtiğimiz sene Çeşme'de 2 oda 1 salon konutların 750 bin Türk Lirası değerinde olduğuna, aynı evlerin bu günlerde 2 milyon 200 bin TL'den satıldığına dikkat çeken Güleroğlu, "Yatırımcıların yüzde 65’i  tekrar gayrimenkule dönüyor. Şu an tablo bu şekilde doların ateşi düşerse piyasalarda rahatlama olur. Konut kredisi faizleri düşüyor. Ancak şunu hiç unutamayalım; konut kredisi düşerse fiyatlar hep yükselir bu bilinmeli." diye konuştu.

 Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

"ÇOK BÜYÜK ZAMLAR BİZİ BEKLİYOR"

İzmir'de inşaat ve emlak sektöründe çalışmalar sürdüren Kaan Altındağ da emlak fiyatlarındaki hızlı yükseliş hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Nüfus artışına karşılık gelen yetersiz konut sayısı başta olmak üzere birçok sebebi olsa da, en büyük sebebi şehir dışından göçün artması ve buna bağlı olarak piyasada belli başlı inşaat firmalarının fiyat artırımı yapmasıdır. Piyasa fiyatları her bölgede aynı artışı göstermiyor. Yüzde 33.9 olarak gösterilen artış, sahil kesimlerine yaklaştıkça artıyor. Sektörde çalışan birisi olarak örnek vermem gerekirse; geçen sene 700 bin TL'ye sattığımız evi, geçtiğimiz hafta 2 milyon 650 bin TL'ye sattık. Sahil beldelerindeki bahçeli ve tek katlı evler, hem deprem hem de pandemi nedeniyle yüksek derecede tercih edilebilir durumda."

Konut fiyatları gelecek yıl daha da artacak!

Gelecek yıl konut fiyatlarında çok büyük fiyat yükselişlerinin vatandaşları beklediğine vurgu yapan Altındağ, "İnşaat maliyetleri arttığı için birçok müteahhit yüzde 45 ile 65 arası zam yapmayı planlıyor ve eğer böyle bir durum gerçekleşirse bu tüm emlak piyasasını etkiler ve vahim bir durum yaratır" diye konuştu.

İzmir'de konut fiyatları yüzde 25 arttı!

Dünyada ev fiyatlarının en çok yükseldiği 10 şehirden 3’ü Türkiye’de!


Geri Dön