25 / 11 / 2024

Konut fiyatları nereye gidiyor? 'Fiyatlar düşecek' beklentisine sektörden yanıt geldi!

Konut fiyatları nereye gidiyor? 'Fiyatlar düşecek' beklentisine sektörden yanıt geldi!

Ev satışlarının sert düşmesi, vatandaşta ‘ev fiyatları düşecek’ beklentisi yarattı. Peki ev fiyatları düşecek mi, sektör temsilcileri konuyu nasıl değerlendiriyor? İşte detaylar... 




Konut piyasasında enflasyonist ortamda maliyetler artıyor, üretim kesildiği için arz sorunu oluşuyor, talep olsa da krediye ulaşım zorlaştığından ve alım gücü düştüğünden satışlar git gide geriliyor. Satışların düşmesi vatandaşta ‘ev fiyatları düşecek’ beklentisi yaratıyor. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre, konut fiyatları, rekor artışlardan sonra bir süredir stabil ilerliyor. Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre, mayıs ayında yüzde 103.6 artış dikkat çekti. Endeks, Eylül 2022 tarihinde yüzde 189 ile rekor artışa imza attıktan sonra, 8 aylık seride artış hızı düştü.

Yani, frene bassa da konut fiyatlarındaki artış devam ediyor. Buna rağmen talep canlı fakat fiyatlar ulaşılabilirlikten uzaklaştıkça, konut satışı da düşüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında konut satışları geçen seneye göre yüzde 44.4 düşerek 83 bin 636’ya geriledi. Satışların sert düşmesi, vatandaşta ‘ev fiyatları düşecek’ beklentisi yaratıyor.

Konut fiyatları nereye gidiyor? Fiyatlar düşecek beklentisine sektörden yanıt geldi!

MALİYETLER ARTMAYA DEVAM EDİYOR!

Fakat maliyet artışları buna izin vermiyor. Yine TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksi, mayıs ayında yıllık bazda yüzde 47.95 yükseldi. Maliyet endeksi de Eylül 2022 tarihinde yüzde 119 ile rekor artış oranına ulaştıktan sonra hız kesti. Ancak fiyatlarda olduğu gibi maliyette de artış devam ediyor.

Şu anda konut piyasasında enflasyonist ortamda maliyetler artıyor, üretim kesildiği için arz sorunu meydana geliyor. 

Konut fiyatları nereye gidiyor? Fiyatlar düşecek beklentisine sektörden yanıt geldi!

FİRMALAR ÇEKİLDİ 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, içinde yer aldığımız piyasanın eski tarihlerdeki örneklerine benzemediğine vurgu yaparak, sektörde çok ciddi bir şekilde arz olmadığını ve çok sayıda firmanın sektörden çekildiğini söyledi.

Üretim fazla olduğu taktirde talep azalırsa fiyatlarda gerileme söz konusu olduğunu belirten Durbakayım, ancak üretim yok, fiyatlarda gerileme olmasını beklemediklerini aktardı.

Fiyat düşüşlerine ilişkin,  "Olamaz da" diyen Durbakayım, "Maliyetler durmadı, artış devam ediyor. Geçmiş dönemlerde firmaların ellerinde mal oluyordu, fiyatını bir miktar kırabiliyorlardı. Zamları fiyatlarına yansıtmıyorlardı. Ne zaman firmalar pozisyonlarını maliyetlere göre ayarladı fiyatlar artışa geçti" diye kaydetti.

Konut fiyatları nereye gidiyor? Fiyatlar düşecek beklentisine sektörden yanıt geldi!

FİYATLARDA ARSA ETKİSİ

Talebin artması için fiyatların ulaşılabilir olması gerektiğini belirten Durbakayım, belli bir kesimin bugünkü şartlarda ulaşımının zor olduğunu ve bu nedenle segment değiştirdiğine vurgu yapan Durbakayım, "Daha üst montanlı konutlar satılıyor. Yazlık konutlarda anormal rakamlar var fakat talep de var. Ayrıca merkezdeki konutlar talep görüyor. Talep görenler üretiliyor ve satılıyor. Bu maliyetlerle fiyatların aşağı inmesi mümkün değil" dedi.

Fiyatların düşmesi için arsa maliyetlerinin önemli olduğuna parmak basan Durbakayım, "Kamu arazilerinin 49 yıllığına tahsisini sektör olarak öneriyoruz. Bu olursa çok şey değişir. Arsa maliyeti olmazsa fiyat 10 TL'ye 5’e düşer” diye konuştu.

Konut fiyatları nereye gidiyor? Fiyatlar düşecek beklentisine sektörden yanıt geldi!

ENFLASYONUN GERİSİNDE KALACAK 

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyon artışının 20-25 puan gerisinde kalabileceğini belirterek, bunun nedenlerini şu ifadelerle açıkladı:

“Geçmiş dönemde çok hızlı artışlar yaşandı. Faiz oranları o kadar düşüktü ki varlıklar, enflasyona karşı dayanıklı varlığa çevrilmek isteniyordu. Bu da konut ve otomobildi. Artık herkes varlıklarını park etti. Yatırım amaçlı, değer koruma amaçlı talep zayıflayacağı için konut fiyatları enflasyona göre görece geride kalacaktır.
İkincisi, parasal sıkılaştırma kredi kanallarını daraltıyor. Faiz oranları yüzde 3’lere geldi. Kredi imkanı ortadan kalkınca kredi ile konut alacakların talebi de çekiliyor. Ayrıca bu dönemde, ticaret yapanlar daha önce satın almış oldukları varlıkları kaynak ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik satabilecekleri için piyasaya konut arz edilebilir.
Üçüncüsü, kiraya vermek üzere konut almak cazip bir yatırım aracı olmaktan çıkarılınca, kiraya vermek için konut alanlar başka yatırım araçlarına yönelecektir.”

Hatay'da 4 sanayi sitesinin inşaatı tam gaz! Kente 379 adet yeni iş yeri kazandırılacak!

TOKİ Çatalca 1/5000 ölçekli imar planı değişikliği askıda!

Belediye zeytinlik, arsa ve arazi satacak! 15 bin TL'den başlayan fiyatlarla! Kaçırmayın!


Geri Dön