29 / 04 / 2024

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Konut fiyatlarındaki artış, konut yatırımının yabancılar açısından da cazibesini yitirmesine neden oluyor. Savaş koşulları sebebiyle ülkelerinden kaçan Rus ve Ukraynalılar hariç bırakıldığında yabancıya konut satışındaki yıllık düşüş yüzde 40’ı buldu.



Konut satışlarında düşül trendi devam ederken veriler konuta erişilebilirliğin gün geçtikçe zorlaştığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, yabancıya konut satış oranlarında yaşanan düşüş fiyat artışlarının etkisinin daha da yayıldığını gösterirken, bir diğer etken ise vatandaşlık şartlarına getirilen yeni düzenleme gösteriliyor.

Konut sektörü, önü alınamayan yüksek enflasyon, alım gücündeki düşüş, hızla artan maliyetler, finansman sıkıntısı, jeopolitik riskler ve resesyon beklentileri ile dolu bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken veriler ise sektördeki kırılganlığı ortaya koyuyor.

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

TÜİK 2022 Ekim ayı verilerine göre, konut satışlarında yıllık yüzde 25,3 oranında ve ipotekli konut satışlarında ise yüzde 52,7 oranında bir düşüş var. Türkiye genelinde sıfır konut satış sayısı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 gerilerken, ikinci el konut satışları da yüzde 26,7 oranında azaldı.

TÜİK verilerine göre, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya vatandaşlarına yapılıdı. Bu sonuca göre savaşın etkisi sektörde hissedildi denilebilir. Ekim ayında Ruslar Türkiye'den 2 bin 23 konut satın aldı. Ruslardan sonra 498 konut ile İran, 310 konut ile Irak ve 216 konut ile Ukrayna vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan yabancı uyruklular olarak sıralandı.

TÜİK’in 2021-2022 yılı yabancıya konut satışları kıyaslandığında, özellikle yılın ikinci yarısından sonraki düşüş dikkat çekiyor. Peki, uzmanlara göre bu düşüşü nasıl okumak gerekiyor?


Geri Dön