13 / 05 / 2024

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!

Konut fiyatlarındaki artış, konut yatırımının yabancılar açısından da cazibesini yitirmesine neden oluyor. Savaş koşulları sebebiyle ülkelerinden kaçan Rus ve Ukraynalılar hariç bırakıldığında yabancıya konut satışındaki yıllık düşüş yüzde 40’ı buldu.



FİYATLAR YABANCILARA DA FAZLA GELMEYE BAŞLADI

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut fiyatları çok yükseldi, 1 yıllık zaman zarfında 3 kat artış oldu. Bu yabancılar için de bir artış. Konut fiyatlarındaki artış yabancılar için de bir motivasyon kaybına yol açmış olabilir”  değerlendirmesinde bulundu.

Yönel Maya ayrıca vatandaşlık başvurusunda alınması gereken gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının da bu durum üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekti.

SAVAŞ OLMASA KONUT SATIŞI DAHA DÜŞÜK OLABİLİRDİ

Konut satışlarında Rusya etkisi belirgin. Rusya etkisi olmasa tablonun daha vahim olabileceğini belirten Yönel Maya, “Rusya’nın geçen senelerdeki satış ortalamalarına baktığımızda, 800 adetlerden 2023 adetlere çıkan bir satış görülüyor.” dedi.

KONUT SATIŞINDA YOĞUN TALEP DÖNEMİ SONA ERDİ

Rusların eskiden de ilgisinin olduğuna değinen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, savaşın etkisinin satılıktan çok kiralıklarda görüldüğünü vurguluyor.

ÜLKELER ARASI FİYAT KARŞILAŞTIRMASI YAPIYORLAR

Fiyatların yüksekliği, yabancı yatırımcılar için ülkeler arası kıyaslamaları da getiriyor.

Gözler Perşembe gününde! Merkez Bankası'nın kararı ne olacak ve piyasayı nasıl etkileyecek?

Asgari ücret tek tek hesaplandı! İşçinin eline geçecek rakam belli oldu!

TOKİ kura sonuçları nasıl öğrenilir? TOKİ kura çekimi tarihleri ne zaman? İşte il il TOKİ kura tarihleri…


Geri Dön