Konut fiyatları son 2 yılda yüzde 600 arttı! Şimdi düşüş bekleniyor mu?
Konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceği merak ediliyor. Peki son 2 yılda yüzde 600 artan konut fiyatları hangi şartlarda düşer? İşte ayrıntılar...
Son zamanlarda yüksek konut fiyatları ve bu fiyatları tetikleyen durumlar sık sık gündeme geliyor. Ev alacaklar konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ederken, sektörden isimler de ikiye bölünmüş durumda.
Yeni Arayış'tan Murat Kartalkaya, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelere değinen Kartalkaya, "ABD’de enflasyon için yüzde 3 altı konuşulmaya başlamıştı ki ocak ayı enflasyonu tüm moralleri bozdu. Yıllık Tüfe yüzde 2,9 beklenirken yüzde 3,1 ve çekirdek enflasyon yüzde 3,7 beklenirken yüzde 3,9 geldi. Türkiye vatandaşları için yüzde 0,2 lik değişiklik bir şey ifade etmiyor ama ABD ve Avrupa için oldukça kuvvetli rakamlar" ifadelerini kullandı. ABD'li yetkililer hemen “İşgücü ve enflasyon verileri bu kadar güçlü iken faiz indiriminde aceleci olunmamasını gerektirir" gibi açıklamalarda bulundular.
Murat Kartalkaya, ülkemizde ise gündemin seçim olduğuna dikkat çekti. Kartalkaya, "Her vatandaş grubu seçim öncesi gelirden mümkün oldukça çok pay koparmayı istiyor. Gerçekten hükümet enflasyonu düşürmek istiyorsa kamu harcamalarını ve yatırımlarını azaltmalı, vatandaş tüketim harcamalarını durdurmalı, kamu gelirini yükseltmeli. Bu ekonomik daralma, tüketime zam ve vergi artışı anlamıne gelir" açıklamasında bulundu.
Türkiye’de konut fiyat artışı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kartalkaya, son zamanlarda mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyelerine ulaşmış olması sebebiyle konuta eski talebin kesildiğinin altını çizdi.
Yabancıların konut talebinin yüzde 55 azaldığına dikkat çeken Kartalkaya, piyasadaki son durumu şu şekilde açıkladı:
1-) Parası olan alacağı kadar ec aldı zaten. Üç yüz, dört yüz konut almış, adam daha ne kadar alabilir.
2-) Konut fiyatları 2022 yılının başından 2023 yılı sonuna kadar geçen iki yılda yüzde 600 yükselmiş. Bu artış ENAG iki yıllık bileşik tüfe artışının bile iki katından fazla bir artış anlamına geliyor. Son iki senede konuttan elde edilen gelir, gayrımeşru işlerden bile elde edilemez.
3-) Dünyada emtia fiyatlarında yaşanan gevşeme ile etkisiyle son bir senede inşaat maliyetleri konut fiyatlarının ciddi altında kalmıştır.
4-) Konut kredisi faiz oranları yatırım içinde değil gerçekten oturacağı evi almak isteyenlerin önüne ulaşılamaz taksitler çıkarıyor. Aylık toplam gelirleri 140 bin TL olan bir çift ilk evlerini alacak olsalar 4 milyon için yüzde 3,30 faiz ile on yıl boyunca aylık 135 bin TL ödemek zorundalar. Bu ülkede kaç çift aylık 140 bin TL kazanıyordur ki? Sabit gelirlilerin yüzde 55 civarı asgari ücret civarında.
5-) Yatırım için 4 milyon TL'ye konut alıp 25 bin liradan kiraya veren birisi yılda vergi hariç 300 bin kazanacak. Oysa yüzde 43’den üç aylık yatırsa bileşik olarak bir sene sonra parası 5,9 milyon eder. 4 milyon TL'ye konut alıp aylık 25 bin lira kira geliri yerine 160 bin TL mevduat geliri kazanabilir. Burada ki sorun bir sene sonra bugün 4 milyona alacağı evi kaç TL'ye alabileceği. Son iki yılda yüzde 600 artmış. Hadi bu yıl yüzde 75 yükselsin. Konutun fiyatı 7 milyon olursa ne olacak? Bu durumu hesaplamak gerekecek.
Kartalkaya, ekonomik durgunluk ve yüksek kredi faizi başta zombi şirketler olacak şekilde ticari hayatta 2001 yılı gibi bir deprem oluşturur da ipotekli satışlar veya kredi borcu yüzünden konut satışları başlarsa konut fiyatlarının gerileyeceğini dile getirdi.
Bunun haricinde konut fiyatları bir dönem yükselmese bile düşmeyecek de.
Prof. Dr. Ali Hepşen: Konut projelerinin finansmanında yenilik yapılmalı!
Ev almayı düşünenlere müjde! Finans uzmanı İslam Memiş 1.20 faizli konut kredisi için tarih verdi!