01 / 09 / 2024

Konut fiyatlarında İstanbul, Barcelona’yı solladı!

Konut fiyatlarında İstanbul, Barcelona’yı solladı!

Mega kent İstanbul'da gün geçtikçe büyüyen barınma krizine ilişkin paylaşım yapan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, konut fiyatlarında İstanbul'un Barcelona’yı solladığını söyledi.



Mega kent İstanbul'da gün geçtikçe büyüyen barınma krizine ilişkin paylaşım yapan İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, konut fiyatlarında İstanbul'un Barcelona’yı solladığını söyledi.

Buğra Gökce resmi X hesabı http://twitter.com/gokcebugra üzerinden yaptığı paylaşımda Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’taki ortalama satılık konut fiyatlarının Barcelona’nın tüm bölgelerinden daha pahalı olduğunu belirtti.

Paylaşımında Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy'deki ortalama satılık konut fiyatlarının Barcelona'da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı olduğunu belirten Gökce, "Örneğin Bakırköy'de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün." ifadelerini kullandı. 

Buğra Gökce'nin paylaşımı şu şekilde:


Konut fiyatlarında İstanbul, Barcelona’yı solladı.

- Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş’taki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona’nın tüm bölgelerinden daha pahalı oldu. 

- Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy'deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona'da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı. Örneğin Bakırköy'de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün.

- Konut kiralarında da İstanbul'un bir çok ilçesi Barcelona'dan daha pahalı. Örneğin Eyüpsultan'da ortalama konut kirası 25 bin 513 lira düzeyindeyken Barcelona'nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün.

- İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 liraya çıkarken, 2018 - 2024 döneminde ortalama satılık konut bedeli yüzde 888, kira bedeli yüzde 1025 arttı. 

- İstanbul'daki konut ve kira bedelinin Barcelona'yı geçecek noktaya gelmesi uygulanan politikaların bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de konut piyasası dengesini kaybederken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlı güvenli konut bulmakta zorlanıyor. 

Çözüm: 

-Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır.

-Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.

-Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır.

-Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması bir çok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.


Buğra Gökce'nin paylaşımına şu yorumlar geldi: 

 

İslam Memiş bu hafta alınması gereken yatırım aracını telaffuz etti!

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 30 milyar 514 milyon TL arttı!

600 yataklı dev hastane inşa etmişti! 49 yıllık inşaat şirketi konkordato talep etti!


Geri Dön