27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında son dakika: Üst segmentteki konutların ortalama fiyatı 13.2 milyon TL'yi aştı! 

Konut fiyatlarında son dakika: Üst segmentteki konutların ortalama fiyatı 13.2 milyon TL'yi aştı! 

Konut fiyatlarındaki son dakika gelişmeleri merak ediliyor. Peki İstanbul'da ve Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki son durum ne? Konut fiyatları düşecek mi? 



Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve böylece kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkan sunan Endeksa, İstanbul’daki konutları özelliklerine göre iki segmente ayırarak değer değişimini masaya yatırdı. 

Endeksa’nın çalışmasında, en az 4 oda ve 2 banyoya sahip, bina görevlisi  veya güvenliği olmayan, açık veya kapalı otoparlı bulunan konutlar üst segment şeklinde belirlendi. 

Ortalamanın altında kalan konutlar ise en çok 3 odalı, tek banyolu, bina görevlisi veya güvenlik olmayan, açık veya kapalı otoparkı olmayan evler şeklinde belirlendi. 

Konut fiyatlarında son dakika: Üst segmentteki konutların ortalama fiyatı 13.2 milyon TL yi aştı! 

ÜST SEGMENTTE ORTALAMA KONUT FİYATI 13 MİLYON 207 BİN TL

Bu kriterlerle üst segment olarak belirtilen evlerin ortalama metrekare fiyatı 47 bin 682 TL, ortalama konut fiyatı 13 milyon 207 bin 914 lira, ortalamanın altındaki segmentte ise ortalama metrekare fiyatı 30 bin 22 TL, ortalama fiyat 2 milyon 701 bin 980 lira olarak açıklandı. 

İSTANBUL'DA ORTALAMA KONUT METREKARE FİYATI 31 BİN 927 TL 

İstanbul geneline bakıldığında ortalama metrekare fiyatının 31 bin 927 TL, ortalama konut fiyatının ise 3 milyon 831 bin 240 lira olduğu belirlendi. 

Türkiye genelinde ise ortalama metrekare fiyatı 20 bin 706 lira, ortalama konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 lira oldu. 

Konut fiyatlarında son dakika: Üst segmentteki konutların ortalama fiyatı 13.2 milyon TL yi aştı! 

Bu iki segmentteki değer değişimine bakıldığında ortalamanın altındaki konutlardaki değer değişiminin İstanbul geneline yakın olduğu; üst segmentteki konutlardaki değer değişiminin ise ortalama ve ortalama altındaki konutlara göre çok düşük kaldığı kaydedildi. 

Endeksa’nın analizine göre 2023 Ocak – Temmuz döneminde İstanbul'da konut fiyatları yüzde 42,8, ortalamanın altındaki konutlar yüzde 42,5 yükselmişken, üst segmentteki konutlar yüzde 22,8 yükseldi. 

Senelik değer değişim oranları ise İstanbul geneli için yüzde 90,6 olurken, ortalamanın altındaki konutlar için  yüzde 87,6, üst segmentteki konutlar için yüzde 50,5 olarak kaydedildi. 

Konut fiyatlarında son dakika: Üst segmentteki konutların ortalama fiyatı 13.2 milyon TL yi aştı! 

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR 

Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, verilerle ilgili açıklamalarda bulundu. "Konut fiyatlarındaki artış uzun zamandır herkesin gündeminde. Artış oranının yüksekliğinden dolayı biz de kullanıcılarımızdan sıklıkla fiyatların düşüp düşmeyeceğine dair sorular alıyoruz, açıkçası biraz bu yönde bir beklenti olduğunu da gözlemliyoruz. Yaptığımız analiz de gösterdi ki, konut değer artışı hız kesti, fakat enflasyona paralel olarak artmaya devam ediyor" açıklamasında bulunan Öğüt, ortalamanın üstündeki konutlarda yavaşlamanın daha fazla olduğunun altını çizdi. 

Görkem Öğüt, konu ile ilgili açıklamasını "İnşaat maliyetlerindeki artış, arz yetersizliği gibi parametreleri göz önünde bulundurursak kısa dönemde fiyatlarda önemli bir düşüş beklemiyoruz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

Son dakika: Eylül ayı kira artış oranı belli oldu! İşte 2023 işyeri eylül kira zammı hesaplama

İnşaat ve mühendislik sektörüne yeni düzenlemeler geliyor! 2023'te yüzde 50 büyüme bekleniyor!


Geri Dön