28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023'ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü...



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan ve merakla beklenen Aylık Sektör Raporu’nun Ağustos 2023 sonuçları resmen açıklandı. 

Söz konusu raporda yer alan detaylar göre 2023 yılının Haziran ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,7 azalma gösterdi. Raporda yer alan detaylara göre, söz konusu gerilemede, Haziran'daki çalışma gün sayısının azalması en önemli etken şeklinde öne çıktı. Yine aktarılan detaylara göre, Haziran'daki üretim düşüşüne rağmen yılın ilk 6 ayında toplam inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen senenin ilk 6 aylık üretiminin yüzde 1,4 üzerinde gerçekleşti. 

Haziran'da alt sektörlerin 18’inde üretim düştü, 4’ünde arttı

Merakla beklenen rapora göre, dış pazarlarda talep koşulları Haziran'da zayıf kalmayı sürdürdü. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yurt içinde de merakla beklenen seçimler sonrası yeni fiyatlamalar ve yeni ekonomi politikaları beklentileri üretimi ve satışları etkiledi. Bu çerçevede Haziran'da üretim geçen senenin aynı dönemine göre 22 alt sektörün 18’inde inerken, 4’ünde de yükseldi. 

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, 2023'ün ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre en yüksek üretim artışı yüzde 44,4 ile metal yapı ve yapı parçalarında görüldü. Ayrıca metalden kapı ve pencereler üretimi de yüzde 38,6 artış gösterdi. 

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre, ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 23,8, plastik inşaat malzemesi üretimi de yüzde 14,1 yükseliş gösterdi. Senenin ilk yarısında en yüksek gerileme yaşanan alt sektör ise yüzde 18,5 ile inşaat camları oldu. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

İnşaat sektörü uzun süre sonra genel ekonominin üzerinde büyüdü  

Açıklanan rakamlara göre, 2023 yılının 2. çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 6,2 büyüdüğü kaydedilen raporda, deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin etkisiyle inşaat sektöründe hareketlilik yaşanacağı belirtildi. Açıklanan söz konusu rakamlara göre, yüzde 6,2’lik büyüme ile inşaat sektörü uzun zaman sonra genel ekonomik büyümenin üzerinde bir performans gösterdi. 2023'ün ilk çeyreğinde inşaat sektörü büyümesi yüzde 5,1’den yüzde 4,5’e olacak şekilde güncellendi. Böylelikle de inşaat sektörü 2023 yılının ilk yarısında yüzde 5,4 büyüme gösterdi. Fakat 2023'ün 2. yarısında görülen sıkılaşma politikalarının inşaat sektöründe büyümeyi sınırlayacağı kaydedildi. Merakla beklenen yerel seçimler öncesi hızlanması beklenen kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin de sektörü destekleyeceği kaydedildi.

İnşaat sektörü güven endeksi 1,9 puan geriledi

Merakla beklenen Türkiye İMSAD raporunda, inşaat sektörü güven endeksinin seçimlerin gerçekleştirildiği mayıs ayından sonra gerileme eğilimine girdiği kaydedildi. Bu kapsamda da haziran ve temmuz aylarında düşen güven endeksi, Ağustos'ta da gerilemeyi sürdürdü. Söz konusu endeks 2023 Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,9 puan düştü. Söz konusu raporda ayrıca, ekonomide uygulanacak olan yeni politikaların belirginleştiği ve uygulamaya konulduğuna da değinildi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 ün ilk yarısında yüzde 1,4 büyüdü!

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, para politikasındaki sıkılaşma tercihi, kredilerde sıkılaşma ve faiz oranlarında artışların inşaat sektöründe de yavaşlamaya neden olabileceği şeklinde bir öngörü oluştu. Bu sebeple mevsimselliğin olumlu koşullarına rağmen inşaat sektörü güveninde düşüşler de yaşandı. Mevcut işler seviyesi de Ağustos'ta bir önceki aya göre 4,0 puan birden geriledi. Alınan yeni iş siparişleri de seçimler sonrasında da dalgalanma göstermeyi sürdürdü.

Ticari kredi faizlerindeki artış inşaat faaliyetlerini sınırlayacak 

Söz konusu raporda; Türk lirası ticari kredi faiz oranlarının arttığına değinildi. T.C. Merkez Bankası’nın para politikasındaki kademeli sıkılaşma adımları ile ticari kredi faiz oranlarının da kademeli olarak yükseldiği bildirildi.

T.C. Merkez Bankası’nın TL ticari kredi faiz oranlarını, referans faizin 1,8 katıyla sınırlamayı sürdüğüne vurgu yapıldı. Buna bağlı olarak da T.C. Merkez Bankası’nın faiz oranı artışı olmadan önceki hafta ticari kredi faiz oranları yüzde 32’ye ulaştı. T.C. Merkez Bankası’nın 7,5 puanlık faiz artışından sonra kredi faizlerinin de yüzde 40-45 aralığına çıkacağı da tahminler arasında yer aldı.
 

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Konut sektörünün başı kayıt dışı konaklamalarla dertte! Günlük kiralık evlerin ekonomiye zararı 10 milyar lirayı aştı

İnşaat sektörünün gözü düşük faizli kredide! Kredi muslukları açılırsa sektör canlanacak!


Geri Dön