16 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış 600 bin TL'ye kadar ulaştı! Fahiş fiyat deprem de dinlemedi!

Konut fiyatlarındaki artış 600 bin TL'ye kadar ulaştı! Fahiş fiyat deprem de dinlemedi!

Deprem felaketi öncesinde de zaten kritik seviyede olan barınma sorunu, bölgeden farklı illere ilişkin taşınma hareketinin ardından yeniden fahiş fiyatlarla yeniden gündem oldu. Konut fiyatlarındaki artış 600 bin TL'ye kadar ulaştı! Fahiş fiyat deprem de dinlemedi!



Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; cumadan bu güne hızlı bir fiyat yenileme yarışına giren fırsatçılar özellikle Mersin ve Diyarbakır'da ön plana çıkıyor. Ankara’ya yönelik talep artışı da fırsatçıların harekete geömesine neden oldu. İstanbul’un bazı ilçelerinde de depremzedeler yüksek rakamlarla karşılanırken; sektör uzmanları ve yetkili emlak firmaları yetkililerin harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Bölgelerin emlak odaları ve sivil toplum kuruluşlarına göre Mersin’de kiralık fiyatları 4-5 bin TL'den 9-12 bin TL'ye yükseldi. Ankara’dan açıklamalarda bulunan bir konut sahibi "Evimi emlakçıya verdim. 6 bin lira kira istiyorduk. Önceki gün emlakçı ‘Depremzedeler gelecek. Fiyatı 10 bin lira yapalım mı?’ diye sordu. Hemen kiralamayı durdurdum" ifadelerini kullandı. 

Konut fiyatlarındaki artış 600 bin TL ye kadar ulaştı! Fahiş fiyat deprem de dinlemedi!

Diyarbakır’da da 3-4 bin TL'den başlayan konut kiralarının 15 bin TL'ye kadat yükseldiği gündeme geldi. İstanbul’da ise Sütlüce, Kağıthane, Bahçelievler, Esenyurt’ta kiralık ve satılık evlerde son bir haftada yükselişler yaşandı. 

Depremlerden sonra yapı güvenliği endişesi de tüm yurtta gündemde. Nüfusun yüzde 71’inin deprem kuşağında yaşadığı Türkiye’de, kiracılar risk bilgisini isteyemiyor; mülk sahipleri tarafında ise çoğunluk sağlanarak risk tespiti yapılması gerekli. Fakat konut ahipleri ‘ya riskli çıkarsa’ diye tespit yaptırmaya yanaşmıyor. 

Ayrıca binanızın sağlamlığını ölçtürseniz bile etraftaki yapılardan emin olunamıyor; bu çerçevede de gayrimenkul satışında yetkili emlakçılar/aracılar yapının değerinin ölçüldüğü gibi riskini ölçen deprem raporunun da zorunlu hazırlanarak kiralamak veya almak isteyenlere sunulmasını tavsiye ediyor. 

Konut fiyatlarındaki artış 600 bin TL ye kadar ulaştı! Fahiş fiyat deprem de dinlemedi!

Gayrimenkul satışlarında tüm yapıların adeta bina röntgenini çıkaran bir deprem raporu olması gerektiğinin altını çizen aracı kuruluşlar, "Nasıl ki gayrimenkulü pazarlarken bankalar, ya da bizler değerini anlatan bir ekspertiz raporu ortaya koyuyorsak, bir de deprem raporu sunabilmeliyiz" açıklamasında bulundu ve bu zorunlu olursa, kiralanmayan, satılmayan riskli yerlerin sahiplerinin çeşitli desteklerle dönüşüme daha sıcak bakacaklarını belirtti. 

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş ise konu ile ilgili açıklamasında "Mal sahiplerinin üçte ikisi izin vermedikçe bina röntgeni çekilemiyor. Ama artık bu zorunlu olmalı ve bizler de gayrimenkulü satarken, kiralarken bu binanın röntgenini, raporunu sunabilmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesinden çıkacak enkaz miktarının 100 milyon tonu bulması bekleniyor!

Binalarda yapılan mantolama da imar affı kadar riskli! Mantolama rapor ve ruhsat şartına bağlanmalı!

Bina dayanıklılık testinde talep patlaması! Bina başına fiyat 20 bin TL'den başlıyor!


Geri Dön