09 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek! Sektörü neler bekliyor?

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek! Sektörü neler bekliyor?

Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık, konut fiyatlarında yaşanan artışın süreceğine dikkat çekti. Akbalık, her sene en az 700 bin konut üretilmesinin gerekli olduğuna vurgu yaparak sektörü değerlendirdi...



‘Fiyatlar düşecek mi yoksa artış sürecek mi?’ sorusunun çok fazla  gündeme geldiği bir süreçte konuttan turizme kadar pek farklı alanda yatırımlar hayata geçiren Özak Global Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, yeni konut maliyetinin arsa tutarı hariç 1.150 dolara (17 bin TL) yükseldiğini vurgulayan Akbalık, "Seramik fiyatları 2 yılda 10 kat arttı. Demir, beton maliyetlerindeki artış da ortada. Bu artışlar burada kalmaz. Üreticiler ihracat yaptıkları ve bir sınırlama gelmediği için bu inşaat maliyetleri artmaya devam edecek" dedi ve büyükşehirlerdeki arsa probleminin altını çizerek, konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini, şu anda tüm gayrimenkullerin çok ucuz olduğunu belirtti. 

Konut, son günlerdeki değer yükselişiyle altın ve döviz gibi yatırım araçlarının tahtında sarsıntıya neden oldu. Enflasyon oranının altındaki kredi faizleri ve kira getirisi de göz önüne alındığında konutun şu an çok iyi bir yatırım olduğuna dikkat çeken Akbalık, "Yüzde 20 peşinatı verip banka kredisiyle borçlanmak çok avantajlı. Çünkü yıllık yüzde 20 civarı krediyle borçlanıyorsunuz ama enflasyon yüzde 60’larda. Aradaki fark cebinde. Konut faizine göre marj yaklaşık yüzde 40" açıklamasında bulundu. 

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek! Sektörü neler bekliyor?

2. EL GÖZDE OLACAK

İkinci el konutların gelecek süreçte fazla taleple karşı karşıya kalacağını vurgulayan Ahmet Akbalık, "Çünkü sıfır konutlarda arz sorunu var. Şu anki nüfus akışına ve konjonktüre göre her yıl en az 700 bin konut üretilmek zorunda. Ancak talep karşılanamıyor" dedi ve belirli bölgelerde plansı yoğunlaşmanın olduğuna, konut üreticilerinin  ihtiyacın nerede olduğuna değil arsanın nerede olduğuna baktığına vurgu yaptı. 

"Bunun için devletin yeni alanlar, uydu şehirler belirleyip orada konut üretimini sübvanse ve teşvik etmesi gerekiyor" açıklamasında bulunan Akbalık, "Konuttaki getiri altın ve dövizle yarışıyor. Enflasyon oranının altındaki faiz oranları ve kira getirisi de hesaba katıldığında emlak şu an çok iyi bir yatırım aracı. Emlaktaki bu fırsatı değerlendirmek isteyen küçük yatırımcılarsa GYO hisselerini alabilirler" şeklinde konuştu. 

Ev fiyatları artıyor! Konut sahipliği oranı düşüyor mu?

Yabancıya gayrimenkul satışında limit yükselmeden satışlar katlandı! 

Konut fiyatlarındaki artışın nedeni yabancıya satış mı?


Geri Dön