Konut fiyatlarındaki artışın nedeni yabancıya satış mı?
Değerleme sektörünün duayenlerinden Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu konut fiyatlarındaki artışla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte Budakoğlu'nun o açıklamaları...
Konut fiyatlarındaki artışın nedeni yabancıya satış mı?
Ülkemizde 2020 yılı 2. Çeyrekte özellikle konut fiyatlarında ani yükselişten sonra bir süre yatay seyir izleyen gayrimenkul değerlerinde özellikle 2021 yılının Eylül ayından sonra tekrar bir yükseliş olduğu belirtildi. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, geçtiğimiz sene ülkemizde yapılan toplam 1,5 milyon adetlik konut satışının yalnızca yüzde 3,9’luk kısmının yabancılara yapıldığını kaydeden Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Konut fiyatlarını yabancı talebinin arttırdığını sanmak büyük yanılgı. Yabancı payı hiçbir dönem yüzde 5'i bile bulmadı. Yabancılar tarafından ilgi gören İstanbul, Antalya gibi illerin bazı ilçeleri haricinde ev fiyatlarında yaşanan yükselişin temelinde inşaat maliyetlerindeki artış ve arzın kısıtlı kalması neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Sektör Dengesini Ne Zaman Bulacak”
Yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde pandeminin ağır şartlarının da hafiflemesiyle beraber hem inşaat sektöründe hem de gayrimenkul satışlarında yukarı doğru hareketlenme beklediklerine değinen Baki Budakoğlu, yabancı yatırımcı için Türk vatandaşlığına başvurabilmek adına alınacak olan gayrimenkulün minimum değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının sektöre küçük bir fren etkisi yaratacağını, fakat gerçek dengelemenin 2023 yılında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi. Baki Budakoğlu, “Konut fiyatlarındaki artışın temel nedeni yabancı yatırımcının konut alması değil, çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleridir. Maalesef artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını baskıladı ve bugünkü durum ortaya çıktı. Buna ek olarak emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve enflasyona bağlı ülkemizde oluşan faizin yatırımcılar tarafından avantaj olarak görülmesi, özellikle büyük şehirlerde yaşanan arsa sıkıntısı konut satış fiyatlarının yükselmesinin nedenleri olarak sıralanabilir. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz. “ diye konuştu.
Yapı ruhsatı alınan daire sayısı son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı”
Budakoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ama sektörümüz için ümit verici gelişmeler de yok değil. Yapı ruhsatı alınan daire sayısı 710 bin adetle son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaşmış durumda. Türkiye’nin yıllık olarak yaklaşık 800 bin yeni konuta ihtiyaç duyduğunu düşünürsek 710 rakamı çok sevindirici. İnşaat girdi maliyetlerinin son derece yüksek olmasına rağmen, güçlü müteahhitler üretim yapmaya başladı. Bu konut üreticilerimizin sorumluluk alıp, maliyet yönetimlerini yapıp sektöre inanmaya devam ettiklerinin göstergesi. Bundan sonrası için de üretimle beraber konut arzında artış olacak diyebiliriz. Ancak yine de konut fiyatlarının gerçek dengelenmesinin 2023 yılının haziran ayına kadar bulacağını öngörüyorum.”.
Konutta üretim yavaşladı mı? Sektörü neler bekliyor?
Ucuza konut almak isteyen yatırımcılar dikkat! Bu fiyat aralığındaki konutlar için ilginç öneri
Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Hangi ülkede ev fiyatları ne kadar arttı?