27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarının artış ivmesi normalleşme eğilimi gösteriyor!

Konut fiyatlarının artış ivmesi normalleşme eğilimi gösteriyor!

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında Ocak'ta yüzde 2.3 ve son bir senede yüzde 68 artan konut fiyatlarının artış ivmesi normalleşme eğilimi gösterdiğini belirtti. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...



Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında Ocak'ta yüzde 2.3 ve son bir senede yüzde 68 artış gösteren konut fiyatlarının artış ivmesi normalleşme eğilimi gösterdiğini belirtti. 


Abdurrahman Yıldırım'ın yazısı şu şekilde:

Ocak'ta yüzde 2.3 ve son bir senede yüzde 68 artış gösteren konut fiyatlarının artış ivmesi normalleşme eğilimi gösteriyor. Konut fiyat artışlarını aynı aydaki aylık yüzde 6.70 ve yıllık yüzde 64.86 enflasyona göre aylığın oldukça altında fakat yıllıkta biraz üstte kalıyor.

-Önümüzdeki aylarda yıllık bazda da konut fiyat artışlarının enflasyonun altına indiğini ve fiyat makasının da tersine döndüğünü görebiliriz.

-Çünkü enflasyon son aylarda hız kazandı ve konut fiyatları da hız kesti.

-Ocak ayı itibarıyla son 7 ayın 6’sında konut fiyatları enflasyonu geriden takip etti. Yalnızca Ekim'de yüzde 0.4 üzerine çıktı.



ENFLASYON ÜSTE ÇIKTI

-Aylık bazdaki seyirlere bakıldığı zaman konut fiyatları nominal artmayı sürdürüyor fakat enflasyonda genel seçimler sonrası görülen hızlanma aradaki farkın kapanmasına neden oldu.

-Seçimlerden sonra ne olmuş diye bakıldığında Temmuz ayından itibaren geçen 7 ayda konut fiyat artışları yüzde 29.2’ye ulaştı.

-Buna karşılık söz konusu bu dönemde tüketici enflasyonu yüzde 34.0’a yükseldi. Konut fiyatları reel bazda artış değil yüzde 3.6'lık bir kayıp yaşadı.

-Halbuki faiz indirimlerinin başlamış olduğu 2021 yılının ayından 2024 yılının Haziran ayına kadar geçen zamanda konut fiyatları yüzde 378, enflasyon yüzde 252 artış gösterdi ve reel konut fiyat artışı yüzde 36 şeklinde oldu.


TİCARİ GAYRİMENKUL KANALINDAN BASKI

-Konut fiyatlarında yaşanan artışlar yine aynı biçimde ticari gayrimenkule de yansıyor. Konut fiyatlarında yaşanan bu hızlı yükseliş özellikle kiralar yoluyla enflasyonu sonra ticari gayrimenkulde maliyet kanalıyla mal ve hizmet fiyatlarını yükseltici etki de yapıyor.

-Nitekim yüzde 25 artış sınırlamaları getirilmesine karşılık şubat itibarıyla yıllık kiralar yüzde 121.5 düzeyinde yükseliş gösterdi.

-Ticari gayrimenkullerin fiyatlarının da konut fiyatlarıyla atbaşı şekilde gittiğini Merkez Bankası istatistiklerinden biliyoruz. Kirası henüz ölçülmüyor fakat buna paraleldir diye varsayıyorum.

NORMALLEŞME ZAMAN ALIR

Yaşanan hızlı fiyat artışları sonucu konuta talep 2022 yılının Temmuz ayından beri azalıyor. Buna karşılık reel fiyat gerilemesi ancak bir sene sonra 2023 yılının Temmuz ayında başlayabildi. O da enflasyonun kur, vergi ve akaryakıt fiyatlarının sıçratılmasıyla yaşandı.

-Fiyatlarda reel bir gerileme başladı fakat bu gecikmeli ve çok yavaş.

-Faiz artışlarının büyük bölümünün yapıldığı dikkate alınırsa eğer bundan sonraki gidiş de benzer biçimde gerçekleşebilir.

-Parasal sıkılaştırmanın dozunun giderek artması, mali sıkılaştırmanın bunun yanına eklenmesi ve gelirler politikasında dengeli bir gidiş de konut fiyatlarının 2-3 senede kısmen normalleşmesini sağlayabilir.

-Fakat Türkiye koşullarında nominal fiyat düşüşü görmek çok zor. Hem genel enflasyonun yüksekliğinden hem de konuta olan taleplerin demografi gereği her dönem bir zorunluluk olarak devam etmesinden dolayı.



ASIL TREND YEREL SEÇİM SONRASINDA

-Onun için de konut satıcılarının çoğu da tok satıcı. Acil olarak nakde ihtiyacı olmayanlar ‘beklerim, 2-3 senede istediğim fiyatı bulur’ eğilimindeler. Geçmiş zor dönemlerde de bu şekilde oldu.

-Fakat işin asıl rengi seçimlerle belirlenecek. Sandıktan çıkacak olan sonuçlara da bağlı şekilde seçim sonrası ekonomide ve siyasette köklü değişiklikler gündeme gelebilir.

-Eğer bir anayasa referandumunun yolu açılırsa konut değerlerini etkileyecek bu gelişmeler sonraya kalabilir. Yerel seçimler öncesindeki durum ve dengeler aşağı yukarı korunur.

-Seçimlerden kaç ay sonra yapılacaksa artık referandum sonrasında asıl işlerimize bakarız ve daha kalıcı trendler ortaya çıkabilir.

 

Krediye ulaşamayan konut alıcıları eski evlere yöneldi!

Altın alım satımında yeni dönem başlıyor! Kuyumcuya gitmeden önce herkes baksın! O gram altınlar sahte!

Bankaların Mart 2024 yarışı kızıştı! Tam tamına 9 banka 0 faizle kredi veriyor! Hemen bakın!


Geri Dön