24 / 07 / 2024

Konut imalatıyla ilgili belirsizlikler netleştiriliyor!

Konut imalatıyla ilgili belirsizlikler netleştiriliyor!

TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılanMaliye Bakanı Naci Ağbal, "Tebliğ düzenlemesi bunu yapacağız. Konutimalatı ile ilgili bir takım belirsizlikler varmış, onları netleştiriyoruz." dedi.




TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılanMaliye Bakanı Naci Ağbal, "Tebliğ düzenlemesi bunu yapacağız. Konutimalatı ile ilgili bir takım belirsizlikler varmış, onları netleştiriyoruz." dedi.


Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) "Genişletilmiş Başkanlar Kurulu" toplantısına katılan Ağbal, toplantının açılışında bir sunum yaptı. Ağbal, özellikle iş gücü maliyetleri başta olmak üzere piyasa maliyeti oluşturan vergilerin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.


KDV iadeleri konusuna da değinen Ağbal, şunları kaydetti:


"Bakan olarak göreve başladığımda verdiğim ilk talimat budur. KDV iadelerinde bugüne kadar çok güzel şeyler yapıldı ama hala ben bu KDV iadelerindeki şikayetleri duyuyorum. Bakanlık olarak mutlaka bunların üzerine gidip, bu konudaki şikayetleri ortadan kaldıracağız. 


Bugün ihracatçıların mal üretirken ödeyip de bizden talep ettiği KDV bizim size borcumuz. Sizin bize açtığınız krediniz. Dolayısıyla bizim bu borcu, krediyi vadesinde ödememiz lazım. KDV iadeleri ile ilgili çalışma yapıyoruz. En son 2 gün önce yapılan çalışmalardan hareketle bana bir Eylem Planı imzalattılar. O Eylem Planından bir kısmını aslında yaptık, yapmaya devam ediyoruz.


En fazla yılın sonuna kadar süren bir Eylem Planı, 3 yıllık 5 yıllık değil. İçeriğine ilişkin bilgi vermek istiyoruz, öncelikle KDV iade sürecini hızlandırmak amacıyla, mevzuatı, yasaları gözden geçirdik. Ve bir takım çalışmalar yaptık. Bunlardan birincisi, tam istisna kapsamındaki işlemlerle ilgili.


Artırımlı teminat uygulaması adı altında iadeleri hızlandıran yeni bir sistem getiriyoruz. Tebliğ düzenlemesi ile bunu yapacağız. Konutimalatı ile ilgili bir takım belirsizlikler varmış, onları netleştiriyoruz. İhraç kayıtlı teslimlerde imalatçı aleyhine doğan kur farkı ile ilgili düzenlemeler yapıyoruz."


Eylem Planında yer alan diğer içerikler ile ilgili TİM üyelerini bilgilendiren Ağbal, plan çerçevesinde iade sürecini hızlandırmak için, iadelere ilişkin bilgi, belge ve yazışmaları elektronik ortama aktaracaklarını, zaman kaybını ortadan kaldıracaklarını, mükellefin de Yeminli Mali Müşavir gibi olası eksiklere karşı bilgilendirileceğini söyledi.


İstediği 3 şey olduğunu dile getiren Ağbal, "Bir; mükellefle Vergi Dairesi personeli mümkünse hiç yüz yüze gelmesin, gelecekse minimum düzeyde gelsin. İki; süreç tamamen elektronik ortamda yürüsün. Üç; mükellef süreci başından sonuna kadar şeffaf şekilde görsün" dedi.


AA


Geri Dön