Konut kira bedellerindeki artış TBMM'de!
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman konut kira bedellerindeki artışa ilişkin soru önergesi verdi.
Konut kira bedellerindeki artış TBMM gündemine taşındı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, konuya ilişkin soru önetgesi verdi.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. Abdulkadir Karaduman, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim" dedi.
Abdulkadir Karaduman, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Temmuz ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 15,15 artış gerçekleşmiş ve buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 15,15 oranında zam yapabilecekken kiralarda %55 hatta bazı yerlerde %100'ü aşkın derecede kira fiyat artışların olduğunu görmekteyiz.
Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyükşehirlerde ve ülkemizin birçok vilayetinde fahiş kira artışları söz konusu olup kiralık ev bulmak zorlaşmış en temel ihtiyaç olan barınma giderleri cep yakmaktadır. Hayat pahalından dolayı geçinemeyen milyonlarca vatandaşımızın kiraların artmasıyla da barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
Artan konut kredi faizleri, ülkemize gelen göçler, pandemi sonrası yüz yüze üniversite eğitiminin başlaması, kısıtlama sonrası yapılan evlilikler ve boşanmalar, yeni atanan memurlar, kentsel dönüşümler amacıyla evleri tahliye edilen vatandaşların durumu gibi faktöreler kira artışlarına sebep olurken krizi fırsata çevirmek isteyen mülk sahiplerinin yaklaşımları mağduriyetlere neden olmuştur" açıklamasında bulundu.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları şu şekilde:
1. Kiralar niçin artmaktadır? Kira artışlarında kıstaslar nelerdir? Bu artışı önlemek için bir çalışmanız var mıdır? Kiraları denetleyen bir mekanizma kurulacak mıdır?
2. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya ve Gaziantep'te illere ve yıllara göre son beş yılda kiralanan konut sayısı kaçtır?
3. Söz konusu bu illerde son bir yılda kiralanan konutların fiyatları ortalama yüzde kaç artmıştır?
4. 15 Eylül 2021 tarihine kadarki son beş yılda yapılan daire sayısı kaçtır? Bunların kaç tanesi satılmış, kaç tanesi kiralanmış ve kaç tanesi boş durmaktadır?
5. 15 Eylül 2021 tarihi itibariyle illere göre kiralık, satılık ve boş daire sayısı kaçtır?
6. Oturmak amacıyla kiralanan konutların kaç tanesinin vergi kaydı vardır? Elden kira ödemesinin değişmesi ve iskânı olmayan binalardaki dairelerin kiralık durumlarıyla ilgili düzenleme yapılacak mıdır?
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com