Konut kredilerinde 10 yıldan uzun vadeye rağbet edilmiyor
BBDK'dan yapılan açıklamada konut kredisi müşteri sayısının 583 bin 251 olduğu, kredilerin yüzde 48'inin 0-5 yıl, yüzde 46'sının 5-10 yıl, yüzde 6'sının da 10 yıl ve üzerinde vadelerde olduğu bildirildi.
Türkiye'de en hızlı büyüyen sektörlerin başında bankacılık geliyor. Bankaların aktif büyüklüğü 543 milyar Yeni Türk Lirası'na, kullandırılan krediler de 261 milyar YTL'ye ulaştı. Konut kredileri toplamı 2 Kasım itibarıyla 31 milyar yeni liraya çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, şu anda konut kredisi müşteri sayısının 583 bin 251 olduğunu, kredilerin yüzde 48'inin 0-5 yıl, yüzde 46'sının 5-10 yıl, yüzde 6'sının da 10 yıl ve üzerinde vadelerde olduğunu bildirdi.
Batı ülkelerinde GSMH'nin yüzde 40-60'ı büyüklüğüne ulaşan konut kredilerinin Türkiye'de GSMH'ye oranının yüzde 5'ler düzeyinde olduğu dikkate alındığında bu alanda büyük büyüme potansiyeli olduğuna işaret eden Bilgin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda şöyle konuştu: "Ancak yurtdışı deneyimler de dikkate alınarak, ilgili kurumlar olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, SPK ve BDDK'nın bu kredi türünün istikrarlı bir şekilde büyümesinde oldukça dikkatli ve ihtiyatlı olmaları gerekmektedir." Bankacılık sisteminde kredi ve mevduat pazar payını artırma amaçlı sert, kırıcı bazen de rasyonel olmayan rekabetin sistemi olumsuz etkileyebildiğini vurgulayan Bilgin, yeni dönemde en önemli piyasa payının sektörde faaliyete devam edebilme becerisi olacağını ifade etti. Bilgin'in verdiği bilgilere göre, kredilerde yüzde 27 artışla konut başı çekerken, taşıt kredileri yüzde 16 azaldı, kredi kartlarında yüzde 20 olan artış oranı ihtiyaç kredilerinde yüzde 62 gibi rekor bir düzeye ulaşarak 24 milyar YTL'yi buldu.
BDDK Başkanı Bilgin, eylül sonu itibarıyla bankaların yurtdışı kaynaklı sendikasyon ve seküritizasyon kredileri toplamının 25 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bankaların uzun dönemli plasman yapabilmek amacıyla en fazla arzu ettikleri şeyin pasiflerinin vadesinin olabildiğince uzaması olduğunu dile getiren Bilgin, ancak mevduatta ortalama vadenin kısalığının devam ettiğini bu nedenle bankaların ortalama vadesi dört yıl olan yurtdışı kaynaklı sendikasyon ve seküritizasyon kredilerine yöneldiğini söyledi. Bu yıl haziran sonu itibarıyla likidite yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bilgin, "Likidite yönetmeliğinde belirtilen esaslar dahilinde şu anda likidite eksiği olan bankamız yoktur. Bankalarımız son üç aydır bir zamanlar Türk bankalarını istisnasız aynı kategoriye koyup göz ardı eden ve fon limitlerini sınırlayan Batı Avrupa bankalarına yüksek faizle borç vermenin zevkini tadıyorlar. Kuvvetle muhtemeldir ki önümüzdeki aylarda dünya finans sisteminin anahtar kelimesi 'likidite' olacaktır, bankalarımız da likiditeye her zamankinden daha fazla önem vermeli." diye konuştu. BDDK'nın dünyada yüzde 8 olarak belirlenen sermaye yeterlilik rasyosunu son bir yıldır Türkiye'de faaliyette bulunan tüm bankalar için yüzde 12 hedef rasyosuna yükselttiğini aktaran Bilgin, yüzde 8 ile yüzde 12 arasında bir tampon bölge bıraktıklarını dile getirdi. Bilgin, "Bankalarımızın yüzde 8 düzeyine çok fazla yaklaşmaları engellenmektedir. Şu anda yüzde 12'lik sermaye yeterlilik rasyosu hedefinin altında bankamız bulunmamaktadır." dedi.
Bankacılıkta yabancı payı yüzde 39
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektöründe yabancı sermayenin toplam payının Borsa'dakiler dahil yüzde 39,4 olduğunu bildirdi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda sektördeki yabancı payına ilişkin bilgi veren Bilgin, eylül 2007 itibarıyla bankaların aktif büyüklüğü toplamının 543 milyar Yeni Türk Lirası olduğunu belirterek, "Banka aktifleri içinde yabancı sermayenin oranı, İMKB'dekiler hariç, yüzde 22,5 düzeyindedir." dedi. Sektördeki yabancı sermaye payı, İMKB'de işlem görenler de (yüzde 16,9) dahil olmak üzere toplam yüzde 39,4 düzeyinde. Eylül 2007 itibarıyla Borsa'da işlem gören bankaların yabancıların ellerindeki hisseler de dikkate alındığında toplam 50 bankanın 26'sında yabancı sermaye payı yüzde 50'nin üzerinde.
(Zaman)