Konut kredilerine talep düşüyor! 2024'te kredilere talep artar mı?
Kredi faizleri üzerine getirilen ek teminat kuralı, piyasanın dengesini resmen değiştirdi. Peki 2024'te kredilere talep artar mı? Konut kredilerinde son durum ne?
Geçen sene en çok tartışılan konulardan biri de krediler oldu. Kredi faizleri üzerine getirilen ek teminat kuralı, piyasada dengelerin değişmesine neden oldu.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, bugünkü köşesinde kkredilerde 2023 gelişmeleri ve 2024 yılı beklentilerini kaleme aldı.
İbrahim Ünalmış, ticari krediye ulaşımın zorlaştığı bu ortamda şirketler halka arzlar aracılığıyla finansman ihtiyaçlarını karşılama yoluna gittiler. Bu şekilde bir ortamda kredilerin dağılımı da hızlı bir değişim gösterdi" ifadelerini kullandı.
KAMU BANKALARINDA KONUT KREDİLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 10
Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, bankacılık sektörünün tüketici kredilerinin yıllık olarak yüzde 40 arttığını söyledi. "Tüketici kredilerinde en düşük yükseliş yüzde 20 ile kamu bankalarında olurken, en yüksek artış oranı ise yüzde 59 ile katılım bankalarına ait" ifadelerini kullanan Ünalmış, 2023'te kamu bankalarının konut kredilerindeki artışın yalnızca yüzde 10 olduğunun altını çizdi.
Bunun arkasında yer alan sebeplerden birinin vitrin konut kredisi faizlerinin piyasa faizlerine göre çok düşük olması olduğuna dikkat çeken Ünalmış, bu nedenle de kamu bankalarının oldukça sınırlı miktarda konut kredisi vermeyi teklif ettiklerine vurgu yaptı.
Diğer banka gruplarının konut kredi artış oranlarının ise yüzde 40 seviyesinde seyrettiği belirlendi.
KONUT KREDİLERİNE TALEP DÜŞÜYOR
Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, yazısında "2023 yılı enflasyonunun yüzde 64.7 olduğu düşünülürse reel anlamda yüksek artışlar olduğu belirtilebilir. İhtiyaç kredilerinde en düşük artış oranı yüzde 30 ile kamu, en yüksek artış oranı yüzde 68 ile katılım bankalarında. Ticari kredilerde en yüksek artış yüzde 56 ile kamu ve yüzde 55 ile katılım bankalarında" bilgilerini verdi.
Kredilerin toplam TL krediler içindeki paylarının da son dönemde dikkat çekici bir şekilde değiştiğine dikkat çeken Ünalmış, "2019'un başında TL kredilerin yüzde 80’i ticari kredi olarak dağıtılmışken bu oran 2023 yılının sonunda üç puan düşerek yüzde 77 şeklinde oldu" ifadelerini kullandı.
Ünalmış, ekonomik aktivitenin yavaşladığı dönemlerde bankaların kredilendirme sürecinde daha seçici olduğunu bildiklerinin altını çizerek, "Bu bağlamda, ticari kredi büyümesinin yine reel olarak daralacağını öngörüyoruz" dedi.
Ünalmış, gerek konut, gerekse ihtiyaç kredilerinde talebin düştüğüne, gelecek dönemde de bu alanda kayda değer bir artış öngörmediklerine dikkat çekti.
Kentsel dönüşüm sistemi tehlikeye girebilir...
Ünlü yönetmen kiracısı ile mahkemelik oldu! Kira artışı yeterli değil!
1933 yılında İstanbul'daki gümrük binaları 50 bin liraya yenilenmiş!