22 / 12 / 2024

Konut kredisi başvurusu yapanların dikkat etmesi gerekenler!

Konut kredisi başvurusu yapanların dikkat etmesi gerekenler!

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar bankaların konut kredilerini kullanarak uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor. Peki Konut kredisi başvurusu yapanların dikkat etmesi gerekenler neler? diyorsanız işte yanıtı...



Ev sahibi olmak, kiracılıktan kurtulmak çoğu kişinin hayalleri içerisinde bulunuyor.  Ev almak için genellikle başvurulan yöntem ise konut kredisi oluyor. 

Konut kredisi çekmeden önce ödemelerin hesaba katılması gerekiyor. Peki konut kredisi başvurusu yapanların dikkat etmesi gereken hususlar neler? diyorsanız işte yanıtı.. 

1- Aylık gelirinize göre ne kadar kredi çekebilirsiniz, hesaplayın

Gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplamanın en etkili yolu, aylık toplam gelirin en fazla yarısına  denk gelecek şekilde toplam aylık kredi taksit tutarınızı belirlemek oluyor. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra ise vadenize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplayabiliyorsunuz.  Ancak kredi notunuza ve çalışmış olduğunuz sektöre bağlı olarak bankaların bu oranı yüzde 30’a kadar indirdikleri başvurular da bulunuyor. 

2-Kullanmak istediğiniz kredi tutarını belirmeniz gerekiyor

Bankaya başvurmadan önce ihtiyacınız olan kredi tutarını net olarak belirlemelisiniz. Kredi başvurusu sırasında net tutara ve kredi vadesine karar vermek çoğu zaman bütçenizle ilgili önemli hesaplamaları gözden kaçırmanıza neden olabiliyor. 

3- Beklenmedik harcamalar için bütçe ayırmalısız

Beklenmedik harcamalar kredilerin gecikmesi veya ödenmemesine en fazla sebep olan durum oluyor. Beklenmedik harcamaları planlamak pek mümkün olmasa da tedbir amaçlı ek bir bütçe oluşturulabiliyor. En basit yöntem, aylık kredi ödemelerinizin 1/10 kadar bir parayı aylık kredi ödemeleriniz ile birlikte bankaya yatırmaktır. Bu sayede 10 kredi taksiti ödemenizde bir kredi taksiti biriktirmiş olursunuz. Bu yöntemden hariç genel olarak tasarruf için kullanılan, bireysel emeklilik (BES), yatırım fonları gibi yöntemleri kullanarak kendinize beklenmedik harcamalar için ek bütçe oluşturabilirsiniz.
 
4- Bankaya başvurmadan önce ödeme planınızı oluşturmanız gerekiyor

Kendinize bir ödeme planı oluşturmanız ve ödeme düzenini bütçenize göre değerlendirerek bankaya bu planı ile gitmeniz, bütçenizi daha doğru yönetmenizi sağlıyor. Aksi halde çok fazla değerlendirme yapmadığınız bir ödeme planını bankada kısa bir sürede kabul etmeniz, bütçenizin dengesi açısında çok doğru bir yöntem olmuyor. 

5- Konut kredi başvurusunda sigortaya dikkat edilmesi gerekiyor

Tüketicilerin şikayetlerinin başında "Konut kredilerinde hangi sigortalar zorunlu?" sorusu geliyor. Konut kredisi kullananlar deprem sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak zorunda değil. 

6 - İmzaladığınız sözleşmeyi okumanız gerekiyor

Sözleşmenizi ya da sözleşme öncesi bilgi formunuzu isteyin. Böylece kredi işlemleri ile ilgili genel bilgileri ve kredi sözleşmesinin koşullarını öğrenme imkanınız oluyor. Tüketicilerin yanıltılması olasılığı azalacaktır.


Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön