27 / 04 / 2024

Konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?

Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bu işlemlere ipoteğin fekki deniyor. Peki, konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?



Konut kredisi borcu bitince ipotek nasıl kaldırılır?


İpotek; mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının gayrimenkulünü güvence olarak gösterdiği bir gayrimenkul rehini olarak tanımlanıyor. 


İpoteğe konu olacak gayrimenkul krediyi alan kişiye ya da üçüncü bir kişiye ait olabiliyor. Bir gayrimenkulün ipotek edilebilmesi için tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. 


Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bunu da ipoteğin fekki olarak ifade ediliyor. İpoteğin kaldırılması için bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. Bu yazıyla birlikte tapu dairelerine gidip ipoteği sonlandırılabiliyor. 


İpoteğin kaldırılması için öncelikle ipotek fek yazısının elinizde olması gerekiyor. Bu yazıyı vermek için de  banka sizden ipotek fek ücreti talep ediyor. Bu ücret bankadan bankaya değişiyor.


Kredi kullanmadan önce sözleşmeyi dikkatli okumanız size büyük fayda sağlanıyor.  Eğer kredi için yaptığınız sözleşmenizde ipotek fekki düzenlenmişse bankanın sizden talep ettiği ücreti ödemek zorunda kalınıyor. Şayet sözleşme öncesinde ipotek fekkinin ödenmeyeceği konusunda anlaşılırsa bu durum sizin yararınıza oluyor. 


Ancak sözleşmeyi okumadan imzalamanız gibi bir durumda da,vermenizle bu ücret ortadan kalkabiliyor. Noterden ihtarname olarak bankaya gönderilen ipotek fek ücreti itiraz dilekçesiyle birlikte tapu fotokopisi ve kimlik fotokopisini de göndermeniz gerekiyor.


Fek yazısı dilekçesi nasıl yazılır?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön