30 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz değerinin ne kadarına çıkar?

Konut kredisi ekspertiz değerinin ne kadarına çıkar?

Konut kredisi, Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü oluyor. Peki, konut kredisi ekspertiz değerinin ne kadarına çıkar?



Konut kredisi ekspertiz değerinin ne kadarına çıkar?

Konut kredisi, Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü oluyor.


Bu kredi, kişi ve satın alınacak evin aranan koşullara uygun olması halinde onaylanıyor. Evin koşullara uygun olup olmadığı, değerinin ne kadar olduğu ekspertiz raporu ile tespit ediliyor.


Bilindiği üzere 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, evin yüzde yüzüne kredi verilmiyor. Peki, konut kredisi ekspertiz değerinin ne kadarına kredi çıkar?


3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince bankalarda en fazla konut değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. 


Örneğin ekspertiz raporu ile evin 200 bin TL değere sahip olduğunu düşünelim. Bu durumda tüketiciye maksimum 150 bin TL kredi veriliyor.


Bu oranın üzerinde banka, kişiye konut kredisi kullandıramıyor. Ancak, yapılan bazı uygulamalar ile konutun tamamına kredi kullanmak mümkün olabiliyor. 


Kullanılan yüzde 75'lik kredinin kalan yüzde 25'lik kısmı, ayrı bir kredi hesabı açarak ihtiyaç kredisi adı altında kredi kullandırabiliyor.



Konut kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön