Konut kredisi faizlerinde yeni kampanya olacak mı?
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, bugün TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. İşte Büyükduman'ın o açıklamaları.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, bugün TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Türkiye genelinde konut satışları Nisan 2021'de, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 124,1 arttı. Böylece Türkiye genelind Nisan 2021'de 95 bin 863 konut satıldı.
Satışların yanı sıra gayrimenkul sektörüne ilişkin de açıklamalar yapan Ahmet Büyükduman, şunları kaydetti:
Nisan satışları 90 bin 863 adetle geçen yıla göre ciddi bir artış kaydetmiş, neredeyse 2 katına çıkmış görünüyor. Ama aslında geçen yılın Nisan ayında yine bir sosyal izolasyon kapanma dönemi yaşamıştık. O nedenle geçen yılın Nisan ayında konut satışları 43 binlere düşmüştü. Ondan bir önceki yıl ise yine 96 binler civarında konut satışı vardı. Son 5 yılın ortalama Nisan ayı satışlarına baktığımızda, 2020'yi çıkardığımızda, 105 bin adet civarında bir ortalama satış görüyorum. O nedenle bu Nisan'daki satışları istatistik olarak çok da farklı ortalamadan ayrılmış bir satış olarak değerlendiremeyiz.
İçinde bulunduğumuz ay yine sosyal izolasyon dönemine denk geliyor. Ve bu sosyal izolasyonun bitmesinden sonra konut piyasasında bir hareketlilik beklentisi var.
Bunu faizlere bağlayanlar da var. Ancak biliyoruz ki Merkez Bankası tarafından verilen sinyaller çok yakın bir zamanda faiz oranlarında düşme beklentisine işaret etmiyor. Yine de sektörün konut kredisi faizlerine yönelik indirim beklentisi var ancak çok muhtemel göründüğünü düşünmüyorum açıkçası."
Fiyatlar ne olacak?
"Konut fiyat endeksi, ciddi bir maliyet enflasyonunun etkisi altında. Malzeme fiyatlarındaki enflasyon yüzde 34'ler civarına yaklaştı. Açıkçası yeni üretilen konutların maliyet tarafında herhangi bir marjı yok. Ayrıca yeni konut üretimi de Türkiye ihtiyacının neredeyse yarısı civarında görünüyor.
Açıkçası talebin demokratik faktörlerin itmesiyle devam ettiği bir ortamda, arzın da yeterince kuvvetli olmadığını düşünürsek, maliyet unsurlarını da bir kenara koyduğumuzda konut fiyatlarının reel de olsa geriye gitme ihtimali çok düşük görünüyor.
Yabancı yatırımcılarda son durum ne?
"Geçen ay yabancılara yapılan satışın oranı yüzde 4.5 civarına yaklaşmış. Ortalama yüzde 3.5 gibi satışlar gerçekleşirdi. Bir parça hareketliliği görmüşüz geçen ay.
Ancak yabancılar ne yapabilir. Bütün Türkiye piyasasının yüzde 3.5 ile bizim esasen talebi canlandırmamız gereken yer iç talebin artması.
Ancak benim tahminim, biraz orta dönemde de olsa, daha küçük daha ekonomik konutlar yaparak piyasayı tatmin etmeye çalışmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum."