06 / 05 / 2024

Konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı?

Konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı?

Tüketiciler, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. Peki, konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı?



Konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı?

Konut kredisi kullanan tüketiciler bazı hak ve sorumluluklara da sahip olmuş oluyor. Bu hak ve sorumluluklar kanun ve yönetmelikler ile belirleniyor.


Mevcut mevzuat uygulamasına göre, konut kredisinde ara ödeme yapılabiliyor. Tüketiciler, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. Peki, konut kredisinde ara ödeme avantajlı mı?


Erken ödeme hâllerinde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Ara ödeme yaparak ana paradan veya vadeden indirim sağlanmış oluyor. Ara ödemenin yapılması halinde kredi vadesi yapılan ödeme oranında azalırken; vadenin aynı kalması durumundaysa ödeme yapılan hesaplamalar doğrultusunda belli bir miktar azalacaktır. Buna göre her iki koşul da avantajlı olarak kabul ediliyor.


Konut kredisi ara ödeme hesaplamaları hakkında kredi kullanılan banka ile görüşülmesi gerekiyor.



Peşinat vermeden konut kredisi alınır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön