29 / 04 / 2024

Konut kredisinde tapu masrafı ne kadar?

Konut kredisinde tapu masrafı ne kadar?

Konut almak için kredi kullanmak isteyen kimseler, belli masrafları ödeyerek tapuya sahip olabiliyor. Peki, konut almak için ne kadar masraf ödenir? Konut kredisinde tapu masrafı ne kadar? İşte masraflar..



Konut kredisinde tapu masrafı ne kadar?

Konut almak için kredi kullanmak isteyen kimseler, belli masrafları ödeyerek tapuya sahip olabiliyor. Kredi kullanmak için öncelikle kişinin aranan koşullara uygun olması gerekiyor.


Her banka başvuru sahibinin düzenli bir geliri olmasını istiyor. Düzenli gelir maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade ediliyor. Düzenli gelir, ne kadar konut kredisi verileceğini belirliyor.


Ayroca; Kredi almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebiliyor. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor.


Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arıyor. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanıyor. 


Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. 


Diğer aranan koşullara da uygun olunması halinde tapuda devir işlemleri gerçekleşiyor. Devir için hem alıcının hem de satıcının harç ödemesi gerekiyor.


Konut tapu masrafları..

- Taşınmazın değeri üzerinden hem alıcı hem satıcı tarafından binde 20 oranında harç ödenir.

- Tapu döner sermaye ücreti (2015 yılı için 82,50 TL) ödenir.

- Emlakçı ile çalışılması durumunda, emlakçıya komisyon ödenir. Emlakçıya alıcı ve satıcı tarafından yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.



Konut tapu işlemleri nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön