20 / 11 / 2024

Konut kredisinde vergi sistemi gözden geçirilecek!

Konut kredisinde vergi sistemi gözden geçirilecek!

Hükümet programında artık prim borçlarının kriz ve doğal afet gibi olağanüstü haller dışında yapılandırmayacağı belirtilirken, gelir testi sisteminin gözden geçirilmesi maddesi de programda yer aldı.




Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı hükümet programında ekonomiye yönelik önemli başlıklar yer aldı. 65. Hükümet Programı’nın ekonomi bölümünde öne çıkan maddelerden biri artık prim borçlarında yapılandırmalara sınır getirilmesi. Prim yapılandırmaları ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulanmayacak. Türkiye’de 1974 yılından beri 19 defa prim affı veya borç yapılandırması gerçekleştirildi. Prim yapılandırması yeni hükümet döneminde hız kesecek. Prim yapılandırmaları, ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulanmayacak. AK Parti hükümetleri döneminde son olarak 2014 yılında prim yapılandırma olanağı getirilmişti. Bu yapılandırmaya 2 milyon 42 bin başvuru yapılmış ve 33 milyar liralık borç yapılandırılmıştı.


KONUT KREDİSİNE VERGİ AYARI


Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası prim ödemeleri gözden geçirilecek. Toplum yararına çalışma programlarında, ailesinde çalışan olmayanlara öncelik verilecek. Taşınmaz alımlannın finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetler, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Finans alanında özel mahkemeler kurulacak. İller Bankası yeniden yapılandırılıp yurtdışındaki kentsel altyapı yatırımlarına fon sağlanacak. Lüks ve ithalat yoğun mallara caydırıcı vergilendirme yapılacak.


İşte ekonomi yönetiminin icraat ajandası:


65. hükümette görev alan ekonomi yönetimini yeni dönemde sıcak bir gündem bekliyor. Rusya ile bozulan ekonomik ilişkilerden dev yatırımlara, kıdem tazminatından yeni teşviklere kadar ekonomi bakanlarının ajandası oldukça dolu. Ekonomi yönetimine yeni giren bakanlar, öncelikle bakanlık faaliyetlerine ilişkin brifing alacak. Ekonomi bakanlarının ajandasında öne çıkan başlıklar şöyle:


DÖNÜŞÜM PROGRAMI


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: 25 dönüşüm programındaki eylemlerin hayata geçirilmesi sağlanacak. Yabancı sermaye başta olmak üzere kamuoyu tarafından beklenen reformlar bitirilecek. Yabancı sermayenin çekilmesi için adımlar atılacak. Yatırımların koordinasyonu sağlanacak.


TAŞERONA KADRO


Maliye Bakanı Naci Ağbal: Yeni gelir vergisi ve kurumlar vergisi kanunlarına dönük çalışmalar bitecek. Taşeronların kadroya alınması, asgari ücretlilerin vergi dilimi nedeniyle maaşının düşmesini önleyici adım atılacak. Yabancı sermayeye dönük vergi paketi tamamlanacak.


YARALAR SARILACAK


Çevre-Şehir. Bakanı Mehmet Özhaseki: Sur’un yeniden yapılandırılması tamamlanacak. Cizre ve Yüksekova gibi yerlerde operasyonlar sonrası kentsel dönüşüm süreci yürütülecek. İklim değişikliği müzakereleri yürütülecek. İş dünyasının yakındığı ÇED süreçleri kolaylaştırılacak.


İLÇE BAZLI TEŞVİK


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Teşvik sistemi, ilçe bazlı olarak yenilenecek. Yatırımların her yere eşit dağılması sağlanacak. Rusya, Irak gibi çevre ülkeler kaynaklı ihracat kaybı telafi edilecek. İhracatta yeni pazarlar yaratılacak. Sağlık, yazılım ve dizi film ticareti gibi hizmet ticaretini artırma planı var.


OTOMATİK BES’LE FED


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Öncelikli olarak uzun süredir boş bulunan Hazine Müsteşarlığı’na asaleten atama süreci tamamlanacak. FED’in faiz artırımına gideceği beklentilerine dönük süreç yönetilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılıma dönük çalışma tamamlanacak.


KÖMÜR VE İSRAİL GAZI


Enerji Bakanı Berat Albayrak: Kömür ve yenilenebilir enerjiye dönük yeni model çalışmaları tamamlanacak. İsrail gazına ilişkin süreç yönetilecek. 3’üncü nükleer santral hızlandırılacak. İran ile tahkim sürecine yönelik fiyat pazarlığı bitecek. TANAP projesinin tamamlanması sağlanacak.


DEV PROJELER SIRADA


Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Kanal İstanbul hızlanacak. 3. havalimanı, 3. köprü ve İzmit Körfez geçişinin bağlantı yolları tamamlanacak. Avrasya tüneli bitirilecek. Türk Uzay Ajansı kurulacak. Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indiren hızlı tren bitecek. Siber güvenlik eylem planı yürütülecek.


GIDA ENFLASYONU


Tarım Bakanı Faruk Çelik: Kırmızı et fiyatlarındaki artışa karşın, kırmızı et ve besilik hayvan ithalat süreci tamamlanacak. Gıda fiyatlarının enflasyona etkisini azaltmak için Gıda Komitesi çalışmalarına ağırlık verilecek. Rusya’ya tarım ürünü ihracatının yeniden başlamasına dönük adımlar atılacak.


BÖLGESEL PROJELER


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına dönük yeni adımlar atılacak. Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi, Konya Ovası Projesi kapsamındaki projelere ağırlık verilecek. GAP’taki sulama yatırımlarının tamamlanması planlar arasında bulunuyor.


İFLAS ERTELEME VE ÇEK


Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci: Çekte yeni modele geçiş bitecek. İflas ertelemenin suiistimal edilmesini önlemek için yeni çalışma yapılacak. Gümrük kapıları ile iç piyasaya dönük güvensiz ürün denetimleri hızlanacak. Hakem heyetlerindeki yığılmalar önlenecek.


YERLİ OTO VE 4.0


Sanayi Bakanı Faruk Özlü: Yerli otomobile dönük çalışmalar hızlanacak. Yıl sonuna kadar yerli otomobilin prototiplerini içeren 30-40 araçlık bir filo kurulacak. Endüstri 4.0’a hazırlık çalışmaları gerçekleştirilecek. Üretim Paketi açıklanacak.


KIDEM TAZMİNATI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu: Kıdem tazminatı düzenlemesi tamamlanacak. Bu amaçla, işçi ve işveren taraflarıyla müzakere süreci yürütülecek. Kiralık işçi ve esnek çalışmaya dönük ikincil düzenlemeler tamamlanacak.


TURİZME YENİ DESTEK


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: Darboğazda olan turizme dönük yeni destek modelleri oluşturulacak. Rusya kaynaklı yabancı turist açığına dönük adımlar atılacak. Türkiye’nin tanıtımına hız verilecek.



Deniz ÇİÇEK/Habertürk


Geri Dön