İTO Başkanı Avdagiç'ten hükümete 'vergi dilimi gözden geçirilsin' çağrısı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretle ilgili bir sorunlarının olmadığını belirterek "SGK üst limitinin gözden geçirilmesi lazım. Şu anda vergi gelirindeki artış hızı hem enflasyonun hem de asgari ücret artışının çok gerisinde kaldı" dedi.
İTO Başkanı Avdagiç, ekonomik gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Avdagiç, kurun düşük, yüksek ya da sabit olmasının asıl öncelikleri olmadığını, enflasyon ile kurun paralel ya da yakın seyretmesinin önemli olduğunu belirterek, "Ülkemizde enflasyonla kurun seyri ne zaman bozulduysa Türk ekonomisi sert düzeltme hareketleri yaşadı. Kur 2021 yılının ikinci yarısında yönetilir durumdaydı. Ancak 2022'nin ikinci yarısından itibaren enflasyon-kur artışındaki ilişki bozuldu. Kur yatay seyre dönerken enflasyon yükselme trendini sürdürdü. Kurun çok az yükselmesi ihracatı zorlaştıran, ithalatı kolaylaştıran bir yapı ortaya çıkardı. Kur istenen seviyede olmaz ise ihracatçı zorlanır diyoruz, aslında olaya iki taraftan bakmak lazım. Türkiye'nin dış ticaret rakamları da bu tespiti doğrular durumda” ifadesini kullandı.
VERGİ DİLİMİ ÇAĞRISI
2022 temmuzuna göre 2023 temmuz ayında asgari ücretin 12 ayda yüzde 107 arttığını ve açıklanan TÜFE artışının da yüzde 40 olduğunu belirten Avdagiç, şunları söyledi: "Asgari ücret aslında reel anlamda yüzde 67 yükseldi. Bütün düzenlemeleri makro etkisine bakarak değerlendirmek lazım. Son yapılan asgari ücret rakamını makul buluyoruz. Ancak hızla vergi gelirlerinin dilimlerinde düzeltme yapılması lazım. Vergi gelirindeki artış hızı hem enflasyonun hem de asgari ücret artışının çok gerisinde. 2000 yılında gelir vergisinin ilk dilimi asgari ücretin 22 katı idi. Şimdi asgari ücretin 6.1 katına indi. 1 Ocak'ta 60 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, vergi dilimleri nedeniyle 1 Temmuz'da asgari ücret kadar, yüzde 35 zam alıyor. Fakat yılın ikinci yarısındaki net ücreti ancak yılın ilk yarısındaki kadar oluyor. Vergi dilimleri yüzünden, çalışanın ücreti brüt yüzde 35 artmasına rağmen neti değişmiyor! Vergi dilimlerinin son 10-15 yıllık kayıpları telafi edecek şekilde revize edilmesi şart."