09 / 05 / 2024

Konut olarak satılan işyeri ve ofiste KDV farkı geri alınacak

Konut olarak satılan işyeri ve ofiste KDV farkı geri alınacak

Danıştay yıllardır tartışma ve dava konusu olan işyeri ve ofislerini konut olarak satanlara yapılan KDV iadesiyle ilgili meselede son noktayı koydu ve Maliye'yi haklı buldu.



Danıştay’ın ofisi konut olarak satanların tüm ümitlerini sona erdiren kararı, “ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı”nda uygulanacak KDV oranı ile ilgili olduğunu belirten Tolu, konunun sadece KDV iadesi ile sınırlı kalmadığını KDV iadesinin geri alınmasına kadar giden bir süreci de başlatmış olduğunu söyledi.

Geçmişte  ruhsat ve tapuda işyeri – ofis – dükkan olarak yer alan taşınmazlar konut olarak satılarak, üstüne KDV iadesi alındığını kaydeden Tolu, daha önce KDC oranlarının ruhsat ve tapu kayıtları esas alınarak tespit edildiğini; net alanı 150 m2'ye kadar olan konut satışlarında yüzde 1-8, net alanı 150 m2'nin üzerindeki konutlar ile işyeri – ofis – dükkan satışlarında ise yüzde 18 KDV hesaplandığına işaret etti. Maliye'nin 2011 yılında görüş değiştirerek taşınmazın kullanım amacının KDV oranını belirleyeceğine karar verdiğini ifade eden Tolu, bu görüş değişikliğinin ofislerin konut olarak satılmasının önünü açtığını söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön