Konut piyasaları canlanıyor!
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son yıllarda azalan konut üretiminin mevcut konut talebine cevap veremez hale geldiğini ve tüketicilerin 2.el piyasalara yöneldiğini değerlendirdi.
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son yıllarda azalan konut üretiminin mevcut konut talebine cevap veremez hale geldiğini ve tüketicilerin 2.el piyasalara yöneldiğini değerlendirdi.
Son üç yıldır geliştirilen proje sayısının azalması sonucunda mevcut konut talebine cevap verilemez hale gelindi ve tüketiciler 2. el piyasalara daha fazla yönelmeye başladı. Bu süreçte maliyetlerin artması ve pandemi ile birlikte konut fiyatları ciddi oranda yükseldi. Ancak buna rağmen gelecekte konut fiyatlarının daha da yükseleceği endişesi konut alıcını harekete geçirdi. Ev sahibi olmak için doğru zamanı kollayan tüketiciler fiyatların geri gelmeyeceğini aksine yükselme ihtimali baskın gelmesi nedeniyle ev arayışlarına hız verdi.
Geçtiğimiz yıl bankaların koronavirüsle mücadele kapsamında kredi faizlerini düşürmesi ile tüm zamanların en yüksek konut satışında etkili olmuştu. Bu yıl ise konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1,3-yüzde 1,5 seviyelerinde seyretmesine rağmen piyasalarda hareketin devam etmesi özellikle kredili satışlar yerine peşin satışları arttırdı. Geçen seneki istisnai konut kredisi faiz kampanyasının yaşandığı Haziran ve Temmuz aylarını bir kenara koyarsak bu yıl talebin çok azalmadığı görülmektedir. Özellikle pandemi sürecinde normalleşme ile birlikte biriken talebin konut arayışına döndüğü ve piyasaların hareketli olduğu görülmektedir. Hızla yükselen inşaat maliyeleri ve yüksek enflasyon ile artan konut fiyatlarına rağmen gayrimenkul piyasalarında konut arayışı halen devam etmektedir. Türkiye’deki yüksek enflasyona karşı tüketiciler elindeki parayı korumak için konut almaya giderek daha fazla yönelmektedir. Özellikle konut stoklarının azalması ve yeni inşaat projelerinin yavaşlaması nedeniyle azalan arz konut talebini her zaman diri tutmaktadır.
Fiyatların daha fazla yükseleceği endişesi, artan konut kredisi oranlarına rağmen ipotekli satışların azalmasına bunun yerine peşin ve firma vadeli satışların yükselmesine neden olmaktadır. Banka kredisiyle (ipotekli) konut satışlarının toplam satış içerisindeki payının yüzde 19 a düşmesi ile geçen seneye göre kredili satışlarda daralma yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 40 seviyelerinde seyreden ipotekli satışların yarı yarıya azalması özel bankaların faiz oranlarında esnememelerinden kaynaklanmaktadır. Kamu bankalarının yaptığı kampanyaların etkilerini geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz ipotekli satışlarda konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 ve altına düşmesi ile konut satışları bu alanda tekrar yükselebilecektir.
Sektörde yaşanan hareketin 2. el piyasalarda daha yoğun olması istatistiklerde yansıdı. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 50 seviyelerinde olan 2.el satışların toplam satış içerisinde aldığı pay bu yıl yüzde 70 seviyelerine yükseldi. Diğer taraftan Türkiye genelinde ilk defa satılan yani sıfır konut sayısı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 oldu. İkinci el konut satışlarında ise artış devam ediyor. Sıfır konuta olan talebin azalmasındaki en önemli etkenlerin başında yeni inşaat ruhsat sayılarını azalması, maliyetlerin yükselmesi ve konut üretiminin azalması olarak gösterilebilir. Yeni konut stoklarının azalması ve kredi faiz oranlarının yüksekliği konut tüketicilerini 2.el piyasalarda fırsat konut arayışların yöneltmektedir. Konut ihtiyacının 2. el piyasalarda daha çok orta ve alt gelir grubunda yüksek olmasına rağmen pandemi ile birlikte son dönemde orta ve üst gelir grubuna yönelik sıfır konut projelerin ağırlık kazandığı görülmektedir.