27 / 04 / 2024

Konut satışındaki düşüş devam edecek mi?

Konut satışındaki düşüş devam edecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre konut satışları Kasım ayında da düştü. Peki konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi?



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre konut satışları Kasım ayında da düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. 

Hakan Akçam yaptığı açıklamada ülke genelinde konut satışlarının Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 20,6 azalış göstererek 93 bin 514 olduğunu söyledi. Paylaşılan bilgilere göre Ekim'deki konut istatistiğine de değinen Akçam, “Ekim'de ise bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 8,7 azalış göstererek 93 bin 761 şeklinde olmuştu. Çok az miktarda da olsa Ekim'deki sayıya göre düşüşün sürdüğünü görmek mümkün. Biz konut satışındaki düşüşün devam edeceği kanaatindeyiz” diye konuştu.

SON 11 AYDA YÜZDE 14,9 AZALIŞ

Yaptığı açıklamada son dönemlerde gündemden düşmeyen konut satışlarının son 11 ayda nasıl seyir izlediğini de değerlendiren Hakan Akçam, konut satışlarının Ocak-Kasım döneminde yüzde 14,9 azaldığını söyledi. Hakan Akçam açıklamasında böylelikle son 11 ayda 1 milyon 87 bin 349 şeklinde gerçekleştiğini söyledi.

Konut satışındaki düşüş devam edecek mi?

Akçam şöyle konuştu: “Ülke genelinde ilk el konut satış sayısı, Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 18,5 azaldı ve 30 bin 472 şeklinde oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde ise 32,6 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Kasım döneminde de bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 14,1 azalışla 328 bin 299 şeklinde gerçekleşti.

Ayrıca ülke genelinde 2. el konut satışları Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,6 azalarak 63 bin 42 oldu. Toplam konut satışları içinde 2. el konut satışının payı yüzde 67,4 şeklinde oldu. 2. el konut satışları Ocak-Kasım döneminde de bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalış göstererek 759 bin 50 olarak gerçekleşti.”


YERLİ ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ

Hakan akçam son olarak şöyle konuştu: “Konut satışlarında yaşanan düşüşlerin birçok faktörü var. Ancak inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları da konut satışlarını etkiliyor. İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarını durdurmanın ilk yolu da yerli üreticiyi desteklemekten ve dış girdi sayısını azaltmaktan geçiyor. Bununla beraber konut krizinin aşılabilmesi için, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat maliyetleri belli bir yıl aralığında sabit tutulmalı. Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu başta demir ve çimento ve diğer inşaat malzemelerinin fiyat artışlarında çok ciddi denetleme yapmalıdır.”

 

Mehmet Atmaca'dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

Prof. Dr. Naci Görür'den Yedisu Fayı uyarısı: Gümüşhane depremleri daha büyük depreme sebep olur mu?


Geri Dön