22 / 12 / 2024

Konut satışları artmaya devam edecek mi?

Konut satışları artmaya devam edecek mi?

Alaattin Aktaş konut satışlarının durumu hakkında,”Konut satışları ağustosta temmuza göre biraz kıpırdamıştı, Eylül’de ise satışlardaki artış daha da belirginleşti. Ağustosta yaklaşık 111 bin olan konut satışı Eylül’de 147 bine çıktı” dedi…



Dünya’dan Alaattin Aktaş bugünkü köşe yazısında ‘Konut satışları artmaya devam eder mi?’ konulu yazıyı kalema aldı.

Alaattin Aktaş'ın yazısı şu şekilde:

Benzetme yanlış olmasa gerek; yıllar yılı dağı taşı konutla doldurduk. Üç beş gecekonduyu yıkıp yerine devasa gökdelenler diktik. Yolu bile olmayan dağ başlarına konut yaptık.

Arzı artırdıkça artırdık, ama bu arzı karşılayacak talep yoktu ki... Özünde geniş kitlelerin konut alacak parası yoktu ki...

Elde kaldı konutlar. Bir çare bulmak gerekiyordu buna. Kamu bankaları ne güne duruyordu; emir demiri kesti, paranın maliyeti örneğin iki iken, bir faizle konut kredisi açtırılmaya başlandı. İlk sonuçları da aldık. Konut satışları ağustosta temmuza göre biraz kıpırdamıştı, Eylül’de ise satışlardaki artış daha da belirginleşti. Ağustosta yaklaşık 111 bin olan konut satışı Eylül’de 147 bine çıktı.

Daha önce de kaç kez vurguladık. Aslında toplam satışın düzeyi çok da önemli değil. Önemli olan ilk satışlar. Ağustosta 41 bine yakın gerçekleşen ilk satışlar Eylül’de 51 bin oldu. Bir önceki aya göre artış sağlandı sağlanmaya ama geçen yılki düzey hala yakalanabilmiş değil. Geçen yılın eylül ayındaki ilk satış 60 bin olarak gerçekleşmişti.

İlk dokuz aydaki durum da farklı değil. Bu yılın Ocak-Eylül dönemindeki ilk satış 337 bin adet. Geçen yılın aynı dönemindeki ilk satış ise 466 bin adet olmuştu.Yani konut satışı biraz toparlanıyor ama yine de ne geçen yılki düzey yakalanabilmiş durumda, ne de bu satış temposuyla stokları eritmek mümkün görünüyor.

Satışlar hız kesecek gibi

Amaç ne olursa olsun her silahlı harekat toplumdaki-gelecek kaygılarını artırır. Dolayısıyla Barış Pınarı Harekatı da toplumdaki ekonomik kaygıları artırmış, para tutma ve büyük harcamaya girişmeme eğilimini güçlendirmiştir. Bu harekat dolayısıyla Batı’dan, Doğu’dan, adeta tüm ülkelerden kıskaca alınmaya çalışılan bir Türkiye olunca bu kaygılar daha da artmışa benzemektedir.Ekonomiye ilişkin kaygılardaki artışı görmek için günlük verilere bakmak yeter zaten. Döviz kuru birden artış göstermiş, ikinci el tahvil bono piyasasında da faizler yeniden yükselme eğilimine girmiştir.

Şimdi herkes nakitte kalmayı tercih etmekte ya da elindeki parayı çok kısa vadeli olarak değerlendirmeye çalışmaktadır. Kimse konut gibi büyük yatırımlara meyletmeye niyetli değildir, olması da beklenemez. Dolayısıyla satışlar bu aydan başlayarak belirgin ölçüde hız kesecek gibi görünmektedir. Zaten Barış Pınarı Harekatı olmasa bile ekonomide özellikle faiz cephesinde yıl sonuna doğru bir geri dönüş, bir yukarı hareket beklenmekteydi. Yani görünen köy aslında pek de kılavuz istemiyordu.

Kredili konut satışlarında Eylül 2019'da rekor yaşandı!


Geri Dön