Konut satışları tam kapanmadan nasıl etkilendi?
TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerine göre; İstanbul 11 bin 356 konut satış rakamı ve yüzde 19,2 oranıyla en yüksek payın sahibi oldu.
TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerine göre; İstanbul 11 bin 356 konut satış rakamı ve yüzde 19,2 oranıyla en yüksek payın sahibi oldu.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; satış rakamları değerlendirmelerine göre İstanbul'u 5 bin 653 ev satışı ve yüzde 9,6 pay ile Ankara, 3 bin 298 ev satışı ve yüzde 5,6 pay ile İzmir takip etti. Konut satış rakamının en düşük olduğu şehirler sırasıyla 7 konut ile Ardahan, 11 konut ile Hakkari ve 26 konut ile Bayburt olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de Mayıs 2021'de ipotekli ev satışları 2020'nin Mayıs'ına göre yüzde 42,9 düştü ve 10 bin 560 olarak gerçekleşti. Toplam ev satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 17,8 oldu.
Konut satışları 2021'de yüzde 3,8 azaldı
Konut satışları, Ocak - Mayıs aylarında bir önceki senenin aynı sürecine göre yüzde 3,8 düşüşle 418 bin 79 oldu. İpotekli ev satış rakamı yüzde 54,3 gerileyerek 75 bin 290, diğer satış türleri ise yüzde 27,0 artışla 342 bin 789 olarak gerçekleşti.
Haziranda daha iyi bir tablo bekleniyor
Mayıs'taki gerilemeyle ilişkin konuşan TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Bu düşüşte 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasındaki salgın kısıtlamalarının etkisinin olduğunu düşünüyorum. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde değerleme uzmanları fiziki olarak dışarı çıkamadıkları için ekspertiz hizmetlerini de yerine getiremediği günler yaşamıştık. Dolayısıyla ipotekli satışlardaki azalmada fiili imkansızlık durumunu dikkate almak gerekecek. Mayıs ayı içinde konut kredisine esas değerleme raporu düzenlenebilir işgünü sayısı 11 gün idi” açıklamalarında bulundu.
Onun haricinde diğer etkenlerin hemen hemen aynı kaldığına vurgu yapan Maya, şunları kaydetti:
“İpotekli satış rakamları kredi faiz oranlarının yüksekliğine bağlı olarak yüzde 18’ler seviyesine gerilemişti. Mayıs ayında da aynı çerçevede devam ettiğini görüyoruz. İlk el konut satışlarında da yeni arzdaki azalmaya bağlı olarak 2020 yılı başından itibaren yüzde 30’lu seviyelere düşmüştü. Aynı şekilde bir trend olduğunu mayıs ayı verilerinde de görüyoruz. Haziran ayında kısıtlamaların etkisinin azaldığını dikkate aldığımızda mayıs ayından daha iyi bir tablo ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. Yaz aylarında dönemsel etkiler nedeniyle bir miktar kent merkezlerindeki işlem adetlerinde yavaşlama olması beklenebilir. Eylül ayından itibaren ise sektörde tekrar bir hareketlilik başlayacak.”
Alıcı kitlesi değişti
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Kovid-19 salgını sebebiyle uygulanan tam kapanma önlemleri kapsamında satış ivmesinde düşüş olduğunu belirtti. Artık Haziran ve Temmuz da cumartesilerin de devreye gireceğine dikkat çeken Durbakayım, bunun gelecek zamanlarda satış rakamlarını ve oranlarını yükselteceğini belirtti. Durbakayım, “Ancak sonrasında tatil sezonu devreye girecek. Yeni canlanma sonbaharda olur. Her ne kadar satış rakamlarında bir yükseliş olsa da artık konutta satış adetleri yerine nitelik ve değerli satış oranları öne çıkarmaya başladı” diye konuştu.
Yerli yatırımcı piyasaya dönüyor
Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz da, satışlardaki azalmada kapanmaların etkisinin olduğuna dikkat çekti. Yabancıların kısıtlamadan muaf tutulması sebebiyle bir kısmının gelebildiğini, bir kısmının vekâletname ile işlemlerini gerçekleştirdiğini belirten Tuğsuz, bunun önemli bir bölümünün daha önce yapılan satışların tapuya dönmesinden kaynaklandığını söyledi. Halihazırda ise doların 8 bin bandında olması nedeniyle yatırımcının dövizdeki parasını gayrimenkule yatırmaya başladığına vurgu yapan Tuğsuz, “Özellikle bitmiş proje alımları hızlandı. Eğer yılsonuna kadar döviz 8.50’ler seviyesinde kalıp, faizlerde yükselmese yerli yatırımcının daha fazla alım yapacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
2021 Mayıs'ta 59 bin 166 konut satıldı!