27 / 04 / 2024

Konut satışlarında toplu olarak sözleşmeden dönülürse sıkıntı yaşanabilir!

Konut satışlarında toplu olarak sözleşmeden dönülürse sıkıntı yaşanabilir!

Konut alıcısına 36 ay boyunca istediği zaman sözleşmeden dönme hakkı tanıyan düzenleme tepki çekti. Müteahhitler "Toplu iptaller yaşanırsa, bu durum felakete yol acar" dedi..



YENİ Tüketici Kanunu'nuyla yürürlüğe giren satıştan "dönme hakkı" gayrimenkul sektörünü korkuttu. İnşaatçılar, gayrimenkul piyasasını düzenlemeye yönelik son dönemde gidilen bazı değişikliklerin özellikle durgunluk ve kriz dönemlerinde sektörü zor durumda bırakabileceğine dikkat çekiyor. Konut alıcılarının çok hızlı bir şekilde projelerdeki sözleşmelerden dönmelerinin felakete neden olacağım belirten sektör temsilcileri, "Dairesini sattığım düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olarak karşımıza çıkabilir" değerlendirmesini yapıyor. 


YÜZDE 2 TAZMİNAT ÖDENECEK

Yasaya göre, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, ön ödemeli konut satışı nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Konut alıcısı iflas ederse, müteahhit bir daireyi birden fazla kişiye satarsa ve projede değişiklik yapar ve tüketici bunu kabul etmezse vergi, masraf, harç ve yüzde 2 tazminat ödemeden de sözleşmeden dönülebilecek. 


BÜYÜK RİSK YARATACAK 

Konut alıcısına 36 ay boyunca istediği zaman sözleşmeden dönme hakkının verilmesinin getirdiği risklerden şu anda sektörün haberdar olmadığım söyleyen GYODER Başkam Aziz Torun, "Tüketici Yasası'na somadan araya konan maddeler ve son yönetmelikle kantarın topuzu kaçırılarak ciddi külfet getirir hale dönüştü" dedi. Dönme hakkının yüzde 2'lik sembolik cezası olmasının büyük riskler taşıdığını belirten Torun, "Sektör şu anda iyi gidiyor ama günün birinde durağanlık olması halinde bunların gayrimenkul sektörünü ciddi sıkıntıya sokacağı bilinmeli" değerlendirmesini yaptı. 


Para mı, inşaat mı? 

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik dönme hakkına yönelik düzenlemenin sektörde büyük sorunlar yaratabileceğini söyledi. Çelik, "Bir iki kişinin sözleşmeden vazgeçmesi önemli değil. Ancak genel ekonomideki bir kötüye gidiş ya da krizde 100-200 kişi birden sözleşmesinden dönerse, hesabım bu satış sözleşmelerine göre yapmış olan bir konut üreticisi onların parasını mı geri versin, inşaatı mı bitirsin? Bu büyük sorun yaratabilir" dedi.

 

Sat-yap artık bitti 

GAYRİMENKUL Hukuku Derneği Başkam Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni düzenlemeyle bundan böyle sat - yap döneminin tamamıyla sona erdiğini söyledi.  Kiraz, "Özellikle projeleri tamamlamakaçan müteahhitler için artık zorunlu hale gelen bina tamamlama şartları net bir şekilde belirlendi" dedi. Düzenlemenin sadece büyük konut projeleri için uygulanacağına dair yanlış bir algı oluştuğunu dikkat çeken Kiraz, "Tüm müteahhitler bu kurallara uymak zorunda" dedi. 


İsmail Şahin-Sözcü


Geri Dön