10 / 05 / 2024

Konut sektöründe 2023 nasıl geçecek?

Konut sektöründe 2023 nasıl geçecek?

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, 2023 yılında yeni konut üretiminin artması ile birlikte arz talep dengesinin sağlanacağını ve 2.el piyasalarda konut fiyatlarının geri geleceğini söyledi. İşte Soner Keleş'in "Konut sektöründe 2023 nasıl geçecek?" başlıklı o ya



2023 yılında hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer alan yüksek enflasyonun önce durağan ardından düşme eğilimine girmesi ile birlikte toplumda alım gücünün tekrar artacağı beklenmektedir. Özellikle konut piyasasında yaşanan hızlı fiyat artışları 2. el konut piyasalarında düşme eğilimine girecektir. İnşaat firmalarının ürettiği ilk el konut projelerinde maliyet odaklı olan artış 2. el konut piyasalarında fırsatçılık olarak görüldü. Yıllık ortalama 800 bin konut üretimine ihtiyacı olan ülkemizde geçtiğimiz son dört yıldır yaşanan daralmanın ertelenen talebin ve yeni konut üretiminin artması ile birlikte yükselişe geçeceği beklenmektedir.

Konut sektöründe 2023 nasıl geçecek?

Kısa bir süre önce hayata geçirilen Toki sosyal konut projesi ile dar gelir grubu için konut seferberliği oluşturuldu. Bu yılın başından itibaren ise öncelikli olarak kamu bankaları öncülüğünde sağlanacak olan avantajlı konut kredisi oranları ve uzun vadeler ile orta ve üst gelir grubunda yer alan kişilere krediye ulaşım imkanı sağlanacak. 2018 yılından beri ertelenen “barınma ihtiyacı olan “konut talebinin içerisinde bulunduğumuz yılda tekrar artışa geçecektir. Yeni yılda yapılan asgari ücret zam etkisinin diğer çalışan kesiminde “gelir artışında” baz etkisi yaratacağı beklenirken özellikle beyaz yaka çalışanların önümüzdeki günlerde planlanan düşük kredi oranlarıyla konuta erişimi kolaylaşacaktır. Küresel piyasalarda emtia ve ham madde fiyatlarında yaşanan geri çekilmeye paralel olarak son aylarda ülkemizde artış hızı gerileyen inşaat maliyet endeksinin sürdürülebilir olması ile birlikte konut üretimin artacağı ve toplumun geniş kesiminin tekrar konuta ulaşma imkanı sağlanabilecektir. Son yıllarda arz talep dengesinin bozulduğu gayrimenkul sektöründe düşme eğiliminde olan enflasyon, maliyetlerin azalmasına paralel artacak olan konut üretimi, alım gücünün yükselmesi ve  mortgage konut finansman sisteminin yeniden aktif hale getirilmesi ile birlikte sektör eski günlerine dönme eğilimine girecektir. Yabancı yatırımcı konut pazarında ise rekor satış adedi ile kapatılan 2022 yılının bu yılda artarak devem edeceği beklenmektedir. İnşaat ile birlikte birçok sektörün canlanmasına fayda sağlayan ve gayrimenkul yatırımları ile birlikte ülkemize döviz girişini arttıran yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dünyadaki gayrimenkul pazarından daha belirgin bir pay almasını sağlayacaktır. 

Emlakta 2023 beklentileri!

Yabancı yatırımcılar ikinci el konut pazarına yöneld

Konut krizi nasıl çözülür?


Geri Dön