03 / 05 / 2024

Konut sektöründe aidat problemi!

Konut sektöründe aidat problemi!

Aveb Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Çelik Bolgönül konut sektöründe yaşanan aidat probleni ile ilgili yazı kaleme aldı. İşte o yazı...



Son dönemler de konut sektöründe satışlar da yaşanan durgunluk yatırım amaçlı konut alımı yapan kişilerin dairelerini satıştan çok kiralamaya sevk etmiştir. Kiralama rakamları son senelerde yatırımcının beklentisinin çok altında seyretmektedir.

Yatırımcının hayal kırıklığına uğramasının nedeni yüksek fiyatlara alınan dairelerin düşük rakamlara kiraya verilmesidir.

Projeler de son süreç de yaşanılan en büyük problem olan aidat problemi sadece yatırımcı müşterinin değil oturumcu müşterinin de problemi haline gelmiştir. Orta segmentli projeler de bile metrekaresi 3 TL ile 5 TL arasın da  olan aidatlar oturumcunun bütçesini zorlarken yatırımcı müşterinin kiralama rakamlarının çok aşağıya düşmesine neden olmaktadır. Şuan orta segmentli projeler de 1+1 daire aidatları ortalama 300 TL  ,2+1  daire aidat ortalaması 500 TL ,3+1 aidat ortalaması ise  650 TL’dir.

Rakamların yükselişi ve yükseliş ivmesinin düşmemesi son dönemde daire sahiplerinin isyanına neden olmuştur. Yükselen aidat ivmesi eğer bu hızla devam ederse birçok daire sahibi dairelerini satma eğilimine girip ikinci el piyasasını daha aşağı çekecektir. Bu noktada site yönetimlerinin üzerine düşen görev maliyetleri aşağı çekmek ve daire sahiplerinin taleplerini göz ardı etmemektir.  

BURÇİN ÇELİK BOLGÖNÜL 
AVEB PROJE DANIŞMANLIK KURUCUSU  

 

İstanbul'da konut aidatları 2 bin 100 TL'ye kadar çıkıyor!

Aidat soygunu!
 


Geri Dön