01 / 12 / 2024

Konut sektörüne rant vergisi yolda

Konut sektörüne rant vergisi yolda

Metro, köprü gibi hizmetlerle değeri artan gayrimenkuller Maliye takibinde.




Metro, yol, köprü, imar değişikliği gibi uygulamalarla değeri artan gayrimenkuldeki hızlı satışlar Maliye takibine alınıyor.Kazanılan değerin yüzde 90'ına kadar vergi uygulaması gelirken mal sahipleri ancak 10 yıl sonra satarsa uygulamadan muaf tutulacak.

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nda gayrimenkuldeki değer artışı kazancındaki 5 yıllık sınır 10 yıla çıkarılıyor. Ancak değer artış kazancının enflasyondan arındırılması uygulamasına son veriliyor. Bunun yanı sıra, 1. yıldan itibaren 10 yıla kadarki süreçte kademeli bir vergileme getiriliyor.

Buna göre, edindiği gayrimenkulü 1 yıl sonra satan, elde ettiği rant gelirinin yüzde 10'unu düşecek, geri kalan yüzde 90'ı için beyanda bulunup, vergi ödeyecek. Gayrimenkulünü 2. yılda satanlar değer artış kazancının yüzde 20'sini düşüp, yüzde 80'inin vergisini verecek. 9. yılda ise yüzde 10'u vergilendirilecek.

GİZLİ ALIM SATIMA SON

Gayrimenkulün değerinin nasıl belirleneceği, belediyenin rayiçlerine göre mi, gerçek değerine göre mi saptanacağı ise henüz belirsiz. Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, vergi oranlarının düşürülmesi ve emlaktaki tüm işlemlerin gerçek değer üzerinden yapılması gerektiğini söyledi. Ateş, sistemin düzgün işleyebilmesi için rayiçlerin gerçek değeri üzerinden belirlenmesi gerektiğini, buna karşılık vergi oranlarının minumum seviyelere düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

"Vatandaş böylece gizli alım satım yapmayacak. Bankaya farklı, tapuya farklı fiyat söylemeyecek. Buna mukabil vergilerin olabildiğince aşağıya çekilmesi gerekir. Bu durumda şu anda toplanan gelirden çok daha fazla vergi geliri elde edilecektir" dedi.

SPEKÜLASYONU FRENLER

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise kentsel rant üzerinden gelir vergisi alınmasının Maliye Bakanlığı'na ait bir uygulama olduğunu, ancak söz konusu değerlemenin nasıl yapılacağı konusunda bir genelge yayınlanması gerektiğini ifade etti.

Hızlı bir kentsel dönüşüm projesinin yaşandığı Küçükçekmece'de de, tüm büyük şehirlerde de uygulamanın bir parça konut alım satımlarını frenleyeceğini belirten Yeniay, "Bugüne kadar emlaktan elde edilen piyasayı kontrol eden bir mekanizma yoktu. Bu da adil olmayan bir yapı demektir. Bu uygulama yürürlüğe girerse özellikle arsa alım satımlarındaki spekülasyonlar frenlenebilir. Tamamen boş bir tarla vardı burada. Şu anda bir bekçi geldi. Bir ticaret varsa bunun vergisi de olacaktır" diye konuştu. Yeniay, tapu harçlarında gerçek değer üzerinden hesaplamanın başladığını belirterek vergilendirmede de bunun geçerli olabileceğini kaydetti.

GERÇEK DEĞER ÜRKÜTTÜ

6 Haziran'dan itibaren tapu harcı işlemleri, emlak vergi değeri değil, gerçek değeri üzerinden yapılıyor. Örneğin emlak vergi değeri 50 bin YTL, gerçek değeri 200 bin YTL olan bir gayrimenkul satışında tapu harcı olarak; emlak vergi değeri olan 50 bin YTL üstünden binde 15 oranında harç hesaplanması halinde, alıcı ve satıcının ayrı ayrı 750 YTL ödemesi gerekirken, gerçek satış değer olan 200 bin YTL üstünden harç hesaplandığında alıcı ve satıcının ayrı ayrı 3 bin YTL tapu harcı ödemesi gerekiyor.

Edinildikten bir yıl sonra satılan ve örneğin 50 bin YTL değer kazanmış bir gayrimenkul için yüzde 10'ü düştükten sonra kalan 45 bin YTL üzerinden vergilendiriliyor. Şu anda bu rakam yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi olan dilimde yer alıyor ki bu da 15 bin YTL gibi bir miktara karşılık geliyor.

Meral GÜNDOĞDU / Bugün


Geri Dön