27 / 04 / 2024

Konut sektörünü zor günler mi bekliyor?

Konut sektörünü zor günler mi bekliyor?

Konut üreticilerine göre inşaat firmalarını zor günler bekliyor. Yeni Ticaret Kanunu nedeniyle tüketici, inşaat firmalarına ödediği bedeli en geç 90 gün içinde geri alabilecek...



Konut üreticilerine göre inşaat firmalarını zor günler bekliyor. Yeni Ticaret Kanunu nedeniyle tüketici, inşaat firmalarına ödediği bedeli en geç 90 gün içinde geri alabilecek. Bu durum firmaları zor durumda bırakacak, gelecekte sektörde iflaslar artabilir. 


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik'e göre İmar Kanunu belli bir standarda oturtulmalı. Bugün verilen ruhsat yarın iptal edilmemeli. Kamu verdiği ruhsatların arkasında durmalı, imar kanununun her türlü riske açık olduğuna dikkat çeken Çelik, "Proje ile ilgili imzalar atıldıktan sonra imarı değişiyor. Yeni ruhsatlar çıkıyor. Özellikle Esenyurt'ta kamu ve belediyelerden kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşandı. Şimdi Fikirtepe'de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Fikirtepe'de şimdi olmasa da 3-5 yıl sonra firmalar ciddi sıkıntılar yaşayacak. Kamu ve belediyeler projelerle ilgili ruhsatı hemen veriyorlar. Sonra proje yargıya taşınınca ya da haber olunca panik halinde ruhsatlardan vazgeçiyorlar. Bu firmaları zor durumda bırakıyor. Kamu gölge etmesin başka bir şey istemiyoruz" dedi. KONUTDER olarak bugün Nişantaşı Üniversitesi ile sektörü ilgilendiren 6 alanla ilgili işbirliği yapacaklarını anlatan Çelik, bunlardan birinin İmar Kanunu olacağını, bunun için hem sektörden hem üniversiteden akademisyenlerle imar kanunundaki eksiklikleri, nasıl olması gerektiği üzerine bir rapor hazırlayacaklarını ifade etti. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu nedeniyle gelecek yıldan itibaren birçok firmanın zor günler geçirebileceğini ve sektörden çıkacağını söyledi. 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu "Gayrimenkul satın alınırken uzun vade, cazip fiyat ve kampanyaların yanı sıra, projeyi yapan firmanın iyi araştırılması gerekir" dedi. 


Şehriban Kıraç-Cumhuriyet


Geri Dön