02 / 05 / 2024

Konut sitelerinde toplantı yapılmadan aidata zam yapılabilir mi?

Konut sitelerinde toplantı yapılmadan aidata zam yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sitelerde toplantı yapılmadan aidatlara zam yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde sitelerde toplantı yapılmadan aidatlara zam yapılıp yapılamayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "806 haneli bir sitede oturuyorum. Site yöneticileri pandemi nedeniyle bu yıl toplantı yapmadı ama aidatlara kendiliğinden zam yaptılar. Bu mümkün mü?" sorusunu yöneltti. 

Konut sitelerinde toplantı yapılmadan aidata zam yapılabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Günümüzde pek çok binada kat malikleri kurulu toplanamıyor. Zira okuyucuma benzer sitelerde yüzlerce kişinin saatlerce biraraya gelip uzun uzun görüşmesi gerekir ki bu husus bayağı risk yaratır. Hatta böyle bir durumda riske girmek istemeyen kat malikleri toplantıya katılmaz ve alınan kararları tanımadığını ifade edebilir, belki de iptal talebinde bulunur.Dolayısı ile böyle bir salgın düşünülmediği için kat malikleri kurulları açısından yasada belirlenmiş bir kural da yok. Ancak bazı Yargıtay kararlarında; yöneticinin görevinin makul bir süre uzaması halinde yöneticiliğin geçerli olacağı hükümleri var.

Bu nedenle bana göre, kat malikleri toplantısının mart sonu nisan başlarına kaydırması çözüm olarak düşünülebilir. Belki pandemi gerileyecek belki de açık havada toplantı yapma imkanı doğacaktır. Zira pandemide olağanüstü tedbirler alınır, alınmalıdır.

Konut sitelerinde toplantı yapılmadan aidata zam yapılabilir mi?

***

Peki aidatlar ne olur? Okuyucumun sitesinde belli aidat önceki kat malikleri toplantısında belirlenmiş ise bunu yönetim kendiliğinden artıramaz. Yeni aidat belirleme yetkisi kat malikleri kurullarına aittir. Yönetim kurulları kendiliğinden aidat belirleyemez.

Ancak acil durumlarda yönetim, yeni bir işletme projesi yapar, kat maliklerine tebliğ eder, itiraz olmazsa düzenlediği işletme projesi geçerlik kazanır. Bir de her ay belirlenecek faturaya göre kat maliklerine paylaştırılacak ortak gider olabilir.

Bunlarda problem olmaz, örneğin ortak su gideri her ay gelen faturaya göre paylaştırılacak ise buna devam edilir. Tabii ki hepimizin beklentisi, şu baş belası virüsten bir an önce kurtulmaktır. Bunda da bizlere düşen görevleri yerine getirmek şarttır, örneğin aşılarımızı ihmal etmemektir.

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?


Geri Dön