28 / 04 / 2024

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda birleştiren dairelerden nasıl aidat alınacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalarda birleştiren dairelerden nasıl aidat alınacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Projeden tek bağımsız bölüm satın aldım ve bunu sağlamak için de müteahhit ile ‘2 bağımsız bölüm birleştirilerek bana teslim edilecek’ diye sözleşme imzaladım. Daire 2 sene sonra bana teslim edildi. Aidatım arsa payı üzerinden diğer dairelere göre yüzde 20 daha fazla tespit edildi. İnşaat firması iskanı aldı fakat bağımsız bölümleri birleşmiş göstermemiş, tadilat planı vermemiş. İskanı nasıl aldı? Belediye inşaatı kontrol etmeden nasıl iskan verdi anlamadık. Şimdi yönetim benden 2 adet aidat vermemi isterse, kanun bu konuda ne diyor? İskan iptali için mahkemeye başvurabilir miyim?" sorusunu yöneltti. 

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun önemli bir problemi var, ancak problemi bina yönetimi ile değil, müteahhit ile. Ne için yönetimle değil? Şöyle: Kendisi bugün binada 2 bağımsız bölüm maliki olarak görünüyor ve hukuken de 2 adet aidat ödemesi gerekiyor. Böyle bir durumda 2 daire sahibi, ‘ben tek aidat ödeyeceğim’ diyemez. Ama okuyucum müteahhit ile bir sözleşme imzaladığını söylüyor.

Bu sözleşme şekil şartlarına uygun bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ise taraflar bunun hükümlerine uymak zorundadır. Dolayısı ile müteahhit bu 2 daireyi proje tadilatı yaparak tek bağımsız bölüm haline getirip okuyucuma öyle teslim etmeliydi. Bu durumda müteahhit sözleşme hükümlerine uymamıştır. Dolayısı ile müteahhitten tazminat talep etmek mümkündür.

Binalarda birleştirilen dairelerden 2 adet aidat mı alınır?

Böyle bir durumda sözleşmenin feshini de talep mümkündür. Zira müteahhit sözleşme şartlarına uymamıştır ama çoğunlukla tüketicinin fesih talebi çok işine gelmez. Bu nedenle ‘sözleşmeyi feshedin’ diyemiyorum ancak tazminat talepli bir dava açılabilir.

***

Peki okuyucum bu yeri birleştirebilir mi? Bu konuda iki husus var: Birincisi, taşıyıcı olmayan ortak duvarı kaldırır, iki daireyi birleştirip öyle kullanır ama bu halde dahi iki aidat ödemekten kurtulamaz. İkinci husus tadilat projesi yaptırarak bu alanı tek bağımsız bölüm haline getirebilir ama bunun için de tadilat projesini tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabul edip gerekli belgeleri imzalaması gerekir. Bu da kolay değildir.

Alacaklar için işverenin gayrimenkulü haczedilebilir mi?

 


Geri Dön