23 / 12 / 2024

Koronavirüs zamanında kiralara zam yapılabilir mi?

Koronavirüs zamanında kiralara zam yapılabilir mi?

Koronavirüs salgını sebebiyle birçok işletmenin kepenk kapatmasıyla kira tartışmaları da gündeme geldi. 30 Haziran'a kadar kira ödenmemesi tahliye sebebi sayılmayacak. Peki koronavirüs günlerinde kiraya zam yapılabilir mi? İşte kiralar ile ilgili detaylar...



Koronavirüs salgını sebebiyle birçok işletmenin kepenk kapatmasıyla kira tartışmaları da gündeme geldi. Salgının ‘mücbir sebep’ kabul edilmesinden sonra, 30 Haziran’a kadar ödeme yapılamamasının sözleşmenin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı açıklandı. 

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; kamu, kendine ait alanlarda kiraları 3 ay ertelerken, bazı mal sahipleri de iyi niyet göstererek kira almayacağını ya da erteleyeceğini açıkladı. İş yerlerinde durum böyleyken, konutlarda kira ödemeleri devam ediyor. Hatta bu ortamda zam yapan ev sahiplerinin olduğu da belirtiliyor. Peki ev kiracıları bu durumda zammı kabul etmeli mi? 

Koronavirüs zamanında kiralara zam yapılabilir mi?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira borcunun ödenmesi gereken ve yasal artışı da yıl veya dönem sonunda yapılması gereken borç olduğuna dikkat çekerek,  "Burada ödeme yapılmaması veya artış yapılmaması kanun nezdinde mümkün değildir. Ancak mevcut durum mücbir sebeptir ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 138’inci maddesinde yer alan aşırı ifa güçlüğü gereğince borçlu olan kiracının mücbir sebep halinde iki yolu bulunuyor" diye konuştu.

Kabul etmeyebilir

Kira borcunun uyarlanmasını talep etmek. Bu seçenekte kiracının ödemesi gereken bedeli salgın sebebiyle ödeyemediğini ispat etmesi gerekir ve bu salgın dönemi etkisini sürdürdüğü süre için uyarlama talep edilebilir. Bu dönem için uyarlama davası açacak bir kiracı, ihtarını gönderip kirasını eski bedelden ödeyerek, sonra davasını açıp uyarlama istenebilir. Mücbir sebep dolayısıyla artış yapmak zorunda değildir.

Salgın nedeniyle kira borcunu ödeme durumu çekilmez bir hal alırsa (iflas etme gibi) sözleşmeyi haklı nedenle tazminatsız feshetmek.

İhtar şart

Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu iki hakkın da kullanılabilmesi için mücbir sebep durumunun karşı tarafa yani kiraya verene ihtar edilmesi gerektiğini, eğer talep kabul edilirse de mutlaka yazılı hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kiraz, ihtar sonrası ev sahibi bu seçenekleri kabul etmezse yapılacakları şu şekilde anlattı:

“Kiracı, kira bedelini belirttiğimiz haklarını saklı tutarak ödeyebilir. Feshetmek istiyorsa da feshe kadar olan kirasını öder. Devam eden süre için tazminatsız ve kira ödemesiz feshederek taşınmazdan çıkabilir.”

Koronavirüs ekonomi paketi ile 'gayrimenkul borçlarına kolaylık' getirildi!

Covid-19 ABD emlak piyasasını nasıl etkiledi? Emlak danışmanları nasıl çözümler üretiyor? 

COVID-19'un Türkiye gayrimenkul pazarına etkileri!


Geri Dön