02 / 05 / 2024

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

Konut krizinin çözüme kavuşması için yeni formüllerden biri boş arsaların kullanılması olarak gündeme geldi. Müteahhitler ise, büyük kentlerse arsa bulmanın ve yeni inşaata başlanmasının zor olduğunu belirtiyor. 



Deutsche Welle'den Emre Eser'in haberine göre; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konuyla ilgili açıklamasında, İstanbul gibi şehirlerde boş arsa bulmanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekerek, “Şu an konut sektörü farklı sorunlarla uğraşıyor. En önemli mesele artan girdi maliyetleri. Maliyetler kısa sürede çok fazla arttı. Onu imarlı arsa kıtlığı takip ediyor. Son olarak nitelikli yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması da ayrı bir sorun. Çünkü bu sınıflandırma sırasında müteahhitlerden istenilen yetkinlikler yüzünden çok sayıda müteahhit sektörden çekildi. Bu da üretimi etkiledi. Ancak gelinen noktada zaten arsa sorunu çözülmeden harekete geçemiyorsunuz. O yüzden acil olarak imarlı arsa üretiminin gerçekleşmesi lazım” diye konuştu. 

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

İstanbul’da mahalle aralarındaki arsalarda bina inşa eden müteahhit Oktay Açıkgöz de önce maliyetlerin, ardından da arsa sorununun yeni konut inşasında büyük engel olduğuna dikkat çekerek,  "Biz 8-10 daireli bir bina için geçen yıl mülk sahibi ile anlaştık. O zaman daire başına bana maliyeti 500 bin liraydı bu projenin. Biz inşaata başladık ancak maliyetler yerinde durmadı. 600 bin, 700 bin derken 1 milyon liraya kadar çıkıyor. Yani büyük bir belirsizlik yükü de var" ifadelerini kullandı.

"Maliyeti çözsek arsa bulamıyoruz. Arsayı bulsak maliyetler gözümüzü korkutuyor inşaata başlayamıyoruz" diye konuşan Açıkgöz, "Şişli’de yaptığımız yeni binanın hemen yanında eski bir bina var. Bina boşaltılmış durumda. Yıkılıp yenisi yapılacak. Ben teklif vermek istiyorum ama vermeye korkuyorum. Çünkü maliyetler yüzünden zarar edebilirim" açıklamasında bulundu. 

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

İstanbul’un Fatih ilçesinde müteahhitlik faaliyetinde bulunan Aydın Köse, yapı stokunun eski olduğu Fatih gibi ilçelerde boş arsa bulma imkanının olmadığına dikkat çekiyor. Geriye sadece eski binaların yıkılarak yeninden inşa edilmesinin kaldığını dile getiren Köse, bölgedeki imar izinlerine göre bu durumun da daire sayısını çoğaltmaya izin vermediğine vurgu yapıyor. 

Bölgede bulunan eski yapıların deprem tehlikesi de göz önüne alındığında bönemli bir probleme işaret ettiğinin altını çizen Köse, "Gerçekten boş arsa yok. Arsa bulsanız bu yapım maliyetleri ile yeni bina yapmak imkânsız. Ben şu an Fatih’te yaptığım bir bina için ev sahipleri ile yeniden masaya oturdum ve maliyet hesabı çıkardım. Çünkü ilk başta yaptığımız hesap çok değişti. Şimdi inşaatın sonuna yaklaştım. Ve ben bu inşaattan kâr edemeyeceğim. Zaten yüzde 20 gibi bir kâr oranı ile çalışıyor bizim gibi müteahhitler. Taahhüt ile çalışıyorsunuz. Ancak artan maliyetler tüm işlerinizi bozuyor. Şimdi durum böyle olunca bu binalar nasıl yenilenebilir?” şeklinde konuştu. 

Peki bir konutun malyeti ne kadar? Konut sorunu nasıl çözülecek? Boş arsa bulmak ve uygun fiyata ev inşa etmek kolay mı? İşte ayrıntılar...


Geri Dön