02 / 05 / 2024

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

Konut krizinin çözüme kavuşması için yeni formüllerden biri boş arsaların kullanılması olarak gündeme geldi. Müteahhitler ise, büyük kentlerse arsa bulmanın ve yeni inşaata başlanmasının zor olduğunu belirtiyor. 



Yaklaşık 18 ay önce 100 metrekarelik bir konutun arsa hariç maliyetinin 600 bin TL olduğuna dikkat çeken İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu bugün bu maliyetin 1.2 milyon TL'ye kadar yükseldiğini vurguladı. Bugün 500 metrekarelik bir arsanın en az 7.5 milyon TL'ye satıldığını belirten Tellioğlu, "Bunun en fazla 250 metrekaresine inşaat yapabilirsiniz. 5 katlı bir bina olduğunu düşünelim ve 10 daireli olsun. 10 milyon lira inşaat bedeli ve 7.5 milyon lira arsa bedeli ile toplam maliyetimiz 17.5 milyon lira yapar. Yani daire başına maliyetimiz 1.7 milyon liranın üzerinde. Zaten bu da sürekli artıyor" diye konuştu ve bulunan arsanın her zaman istenilen gibi bir inşaata müsait olmayabildiğine de dikkat çekti. 

Konut sorunu Hazine arazisi satışıyla çözülecek mi? Sektörü neler bekliyor?

KONUTA TALEP TAM GAZ

Artık az sayıda inşaat yapıldığını vurgulayan Aydın Köse, devam eden inşaatlardaki konular için yoğun bir talep olduğunu aktardı. "Yapılan inşaatlarda çoğu zaman daire sahipleri belli. İnsanlar kentsel dönüşüm gibi sebeplerle yeniledikleri daireler için onlarca taleple karşılaşıyor" diye konuşan Köse, o evleri almak isteyen çok kişinin olduğuna, inşaatın başında 500-600 bin TL olan bedellerin şimdi 2-3 milyon TL'yi aştığına ama yine de almak isteyenlerin olduğuna vurgu yaptı. 

Şişli’de yeni bina yapan Oktay Açıkgöz de binada bulunan konutların  hepsini birden satın almak isteyenlerin bile bulunduğuna dikkat çekiyor. Açıkgöz, Talebin sürekli arttığına dikkat çeken Açıkgöz, "Uygun ve maliyeti az arsa olsa belki bu yoğunluk olmayabilir" diye konuştu. 

Hazine uygun şartlarla arazi verecek, vatandaş evini yapacak! Konutta yeni model geliyor!  

Konut fiyatları neden yükseliyor?

TOKİ Konya projesi için beklenen gün geldi! Ucuz konut bekleyenler dikkat! Bugün...

 


Geri Dön